Unijne biuro statystyczne Eurostat przygotowało zestawienie, obrazujące zróżnicowanie cen żywności w poszczególnych krajach Europy w 2015 r. Dane pokazują, ile korzyści odnosimy z naszego względnie rozdrobnionego rolnictwa. Taniej niż my żywią się na całym kontynencie tylko w Macedonii. W Unii Europejskiej nie mamy praktycznie konkurencji.
Z wyliczeń Eurostatu wynika, że średnie ceny żywności w Unii są o 59 proc. wyższe niż w Polsce. O 61 proc. droższy jest chleb i produkty zbożowe, o 85 proc. droższe jest mięso, o 54 proc. nabiał, a o 18 proc. alkohol.
W całej Europie najdroższa jest Szwajcaria, gdzie mieszkańcy muszą płacić za jedzenie aż 175 proc. drożej niż my. Co ciekawe za mięso Szwajcarzy płacą średnio aż 370 proc. więcej niż Polacy.
Oprócz nas, tanio w ramach Unii, mają jeszcze Rumuni, z cenami średnio o 2 proc. wyższymi niż w Polsce. Tańszy o 13 proc. mają tam chleb, za to droższe o 11 proc. mięso a o aż 42 proc. produkty nabiałowe.
Czytaj więcej w money.pl
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

komentarze (1)
Super. Tylko potrzenby jest punkt odniesienia - masło w większości niemieckich sklepów jest do kupienia już za 0,65-0,70 EUR - filet z piersi kurczaka 500g za 3,5 -3,7 EUR - truskawki 500g w Aldi za 0,85 EUR - makaron np. Barilla w takich samych opakowaniach jest bez trudu do znaleziemia za niecałe 1 EUR... Można tak długo wymieniać. Pieczywo i nabiał są faktycznie drogie. Jak się temu wszystkiemu przyglądam, to niby za jedzenie Niemcy muszą płacić więcej, ale nie tak znowu bardz dużo więcej. No i pytanie podstawowe - jaki jest punkt odniesienia? Niemcy jednak zarabiają trochę więcej, podobnie zresztą jak Szwajcarzy
Odpowiedz