• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Główny inspektor JHARS: Fałszerstwa znajdujemy w każdej grupie żywności

Praktycznie nie ma takich grup towarów, w których nie znajdowalibyśmy zafałszowanych produktów, najgorzej jest w branży mięsnej i mleczarskiej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  • Autor: Łukasz Stepniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-04-2009, 12:22
Główny inspektor JHARS: Fałszerstwa znajdujemy w każdej grupie żywności

Polscy producenci żywności fałszują swoje produkty?

Z kontroli, które są prowadzone przez Inspekcję wynika, że praktycznie nie ma takich grup towarów, w których nie znajdowalibyśmy nieprawidłowości. Są oczywiście grupy, gdzie tych zafałszowań jest znacznie więcej, i są takie, gdzie jest ich mniej, ale praktycznie we wszystkich grupach produktowych zafałszowania występują.

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Grupą towarową, gdzie nieprawidłowości jest stosunkowo mało jest np. oliwa z oliwek: w prowadzonych od wielu lat badaniach nie ma większych nieprawidłowości, poza jednostkowymi przypadkami. Oliwa jest w większości przypadków takiej jakości jaką deklaruje producent.

Może dlatego, że są to towary importowane?

Nie sądzę. Przeprowadziliśmy ostatnio kontrole warzyw i owoców i tutaj najwięcej nieprawidłowości było w przypadku towarów sprowadzanych do Polski z zagranicy.

Powiedział Pan, że oliwa z oliwek wypada najlepiej, a które branże wypadają najgorzej?

Mamy na rynku takie grupy produktowe, w których wykrywamy wyjątkowo dużą liczbę nieprawidłowości, do nich należą m.in. branża mięsna i branża mleczarska. Znajdują się one w różnej sytuacji. W przypadku produktów mleczarskich mają one bardzo jasno określone przepisy jakościowe, czyli normy mówiące co to jest masło, mleko w proszku czy mleko do picia. Regulują to m.in. przepisy UE, które jasno mówią co to jest np. masło.

Natomiast w branży mięsnej dominuje deklaracja producenta i nie istnieją obowiązujące przepisy odnoszące się do jakości, poza niektórymi wybranymi kategoriami, takimi jak klasyfikacja mięsa w systemie EUROP. Oczywiście polskie normy istnieją, ale od 2002 r. są normami dobrowolnego stosowania i nie są obligatoryjne. Jeżeli producent powołuje się na "polską normę" produkując parówki czy inny produkt, to jesteśmy w stanie stwierdzić w czasie kontroli czy odpowiada on tej normie czy też nie.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • chodowca 2009-04-06 19:28:25

    Radziłbym się przyjrzeć mięsności świń w zakładach mięsnych w kuj-pom. Różnice w mięsności poszczególnych partii sięgają 5-6%, przy zachowaniu cyklu zamkniętego i pasz gotowych oraz dobrych warunków środow. w hodowli. Im mniejsza firma tym rozbieżności większe.

    Odpowiedz
  • Anda 2009-04-07 05:13:12

    Takie rozbieżności!!!! Wykańczają nas i naszą kieszeń zgodnie z \"Polską normą\". A to ci historia!?

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!