Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Handel

IJHARS wydała w trakcie kontroli żywności 245 decyzji administracyjnych

W II kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: mlecznych napojów fermentowanych, masła, serów podpuszczkowych (w tym kozich i owczych); kiełbas (ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas przeznaczonych na grill i parówek) oraz wyrobów podrobowych (np. kaszanek, salcesonów) a także truskawek, pomidorów, papryki oraz sałaty (w tym endywii o liściach kędzierzawych i endywii o liściach szerokich), a także czosnku, ogórków, cebuli, chrzanu oraz świeżych ziół.


Autor: IJHARS/ www.portalspozywczy.pl
Data: 30-11-2014, 20:48

Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto takie artykuły jak: pieczywo, wyroby cukiernicze (w tym cukierki, wyroby czekoladowe, galaretki i wyroby żelowe), przekąski (m.in. zbożowe i ziemniaczane) oraz wyroby garmażeryjne (typu pizza i zapiekanka).

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy
podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych, obecność tłuszczów obcych, oznaczenie poziomu zawartości tłuszczu, białka, soli i kwasowości) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.

W odniesieniu do cech organoleptycznych odnotowano wzrost udziału zakwestionowanych partii, tj. o 4,0 p.p. w przypadku przetworów mlecznych (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2013 roku) oraz o 0,6 p.p. w przypadku przetworów mięsnych (w porównaniu do
wyników kontroli z I kw. 2014 roku).

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły: wyglądu, konsystencji, barwy, smaku i zapachu - w przypadku przetworów mlecznych oraz smaku i zapachu oraz określenia stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego - w przypadku przetworów mięsnych.

Stwierdzono natomiast mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych, tj. o 10,1 p.p. w przypadku przetworów mlecznych (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2013 roku) oraz o 9,5 p.p. w przypadku przetworów mięsnych
(w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 roku).

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zaniżonej i zawyżonej zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości wody - w przypadku
przetworów mlecznych; obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego karagenu, azotanów i azotynów), zaniżonej zawartości białka - w przypadku przetworów mięsnych.

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali 245 decyzji administracyjnych, w tym: 97 decyzji nakazujących zniszczenie przeterminowanych surowców, 90 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę ponad 121 tys. zł, 50 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych, nałożyli 144 grzywny w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 37 tys. zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IJHARS RSS ALERT    /    kontrola jakości RSS ALERT    /    kontrola żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • gmail 2014-12-01 12:40:37
    Ci inspektorzy na niczym się nie znają a jedynie na oznakowaniu i za to karzą. Wstyd.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.168.62.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!