IKEA pracuje nad wegetariańskimi klopsikami
IKEA pracuje nad nowym rodzajem klopsików, które choć powstaną z alternatywnych źródeł białka pochodzenia roślinnego, będą wyglądać i smakować dokładnie tak jak wersja mięsna.

IKEA ma zamiar serwować nowe roślinne klopsiki we wszystkich swoich restauracjach na całym świecie. Pierwsze testy i degustacje opartych na białkach pochodzenia roślinnego klopsików prowadzone są we współpracy z dostawcami z branży spożywczej.
- Dostrzegamy, że klienci coraz częściej oczekują możliwości wyboru bardziej zrównoważonych produktów spożywczych i chcemy sprostać temu zapotrzebowaniu. Zamierzamy sprawić, aby zdrowsze i bardziej zrównoważone jedzenie było łatwo dostępne, chętnie wybierane i nie kosztowało zbyt wiele, a przy tym pozostało smaczne i apetyczne – wyjaśnia Michael La Cour, dyrektor zarządzający w IKEA Food Services AB.
Odwiedzający sklepy IKEA mogą cieszyć się szwedzkimi klopsikami w restauracjach IKEA od 35 lat. Nowe klopsiki roślinne będą kolejnymi, po klopsikach mięsnych, warzywnych, drobiowych i łososiowych.
– Polacy bardzo chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów, o czym świadczy popularność warzywnych klopsów i wprowadzonego do oferty w zeszłym roku wege hot doga – mówi Paulina Nesteruk, Menedżerka ds. Komunikacji Zewnętrznej w IKEA Retail w Polsce - Prace rozwojowe nad nowymi roślinnymi klopsikami znajdują się obecnie na stosunkowo wczesnym etapie. Wprowadzone zostaną na próbę do oferty w wybranych krajach w lutym 2020 roku, przy czym nie została jeszcze podjęta decyzja, w których konkretnie. Natomiast regularną sprzedaż nowych klopsików na wszystkich rynkach rozpoczniemy w roku finansowym 2021.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.