Inflacja rośnie, a zakupy coraz tańsze
Przeciętny Polak na żywność wydaje 24,2 proc. swoich dochodów. Inflacja rośnie, lecz podstawowy koszyk konsumenta jest tańszy niż rok temu - informuje "Gazeta Wyborcza".
Pomimo zobowiązania Rady Polityki Pieniężnej do utrzymania inflacji na poziomie 2,5 proc., w maju 2011 r. oscylowała w granicach 5 proc. Z zestawienia cenowego przygotowanego przez GUS wynika, że w lutym 2012 za kilogram jabłek płaciliśmy 2,69 zł, co jest spadkiem w stosunku do roku 2011 o 72 gr. Staniały również ziemniaki z 4,20zł za kilogram w 2011 r. do 1,92 obecnie. Drożeją natomiast takie towary jak chleb o ponad 10 gr., drób o 82 gr. za kilo czy jajka o 50 gr. za 10 sztuk.
Michał Koleśnikow, analityk BGŻ powiedział „GW", że ceny żywności będą rosły, ale nieco wolniej niż w ubiegłym roku. Mięso drobiowe jest droższe niż przed rokiem i to o 10 proc. W marcu jajka zdrożeją o 20 proc. co jest jednak normalnym zjawiskiem przed świętami. Tanieją natomiast takie towary jak ziemniaki czy warzywa gdyż w ubiegłym roku były dobre zbiory.
