Jakie triki stosują producenci żywności? Lista nadużyć jest spora
- Autor: money.pl
- Data: 17-06-2018, 13:02

Tradycyjna włoska pizza z holenderskim serem, sok ananasowo-kokosowy z dwoma procentami kokosa czy jogurty reklamowane jako owocowe, w których prawdziwych owoców nie ma. To tylko część trików, które stosują producenci żywności.
Unia posiada szereg przepisów dotyczących m.in. etykietowania produktów żywnościowych, wciąż jednak brakuje wytycznych w sprawie tego, jakie informacje powinny widnieć na opakowaniach żywności. Z luki w przepisach korzystają producenci, którzy często niedokładnie opisują swoje produkty. To dlatego "tradycyjny" czy "babciny" produkt jedynie sugeruje, że mamy do czynienia z artykułami wysokiej jakości.
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Tymczasem spora część dostępnych na rynku towarów opisanych w ten sposób to półprodukty, zawierające substancje przemysłowe jak zagęszczacze, sztuczne aromaty czy barwniki. I tak np. w Norwegii dostać można "naturalne" filety z indyka, posiadające w składzie 53 proc. indyka.
Całość na money.pl.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Żywność drożeje. Co na to konsumenci?
-
Ceny żywności rosną. Konsumenci mają na to swoją odpowiedź
-
W Polsce żywność nadal pakowana jest w plastik. Czym można go zastąpić?
-
Drożyzna zmienia zachowania zakupowe. Czy oszczędzamy na żywności?
-
Żywność z Polski trafi do ukraińskiego Mikołajowa
-
Pięć największych błędów sprzedażowych wg naukowców
-
Konsumenci w Wielkiej Brytanii zmniejszają wydatki na żywność
-
Miód wśród najczęściej fałszowanych produktów spożywczych na świecie
-
Żywność drożeje, rośnie ubóstwo. POHiD i Caritas wspierają potrzebujących
-
Rośnie eksport polskiej żywności
komentarze (0)