Które produkty spożywcze podrożały najmocniej? Jest wyraźny lider wzrostów, ale...

- Autor: Paulina Piwowarek
- Data: 19-03-2023, 13:44
Z danych GUS wynika, że zdecydowanym liderem wzrostów cen wśród produktów spożywczych w lutym br. był cukier, za który trzeba zapłacić o 85,2 proc. więcej niż rok temu. Co ciekawe jego ceny spadły o 0,8 proc. w ujęciu miesięcznym, czyli w porównania do stycznia br. Więcej niż 30 proc. rdr zdrożały także mąka, wieprzowina, mleko, jaja i tłuszcze roślinne.

Zdecydowanym liderem wzrostów cen wśród produktów spożywczych w lutym br. był cukier; fot. unsplash.com
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
- Żywność podrożała o 24,7 proc. rdr i 1,8 proc. mdm, a napoje bezalkoholowe odpowiednio: 16,4 proc. i 1,8 proc.
- Więcej niż 1/4 w porównaniu do lutego ub.r zdrożały: ryż, pieczywo, mąka, wieprzowina, drób, mleko, jogurt, śmietana, napoje
i desery mleczne, sery i twarogi, jaja oraz tłuszcze roślinne. Królem drożyzny pozostaje cukier! - Produkty, których ceny spadły w lutym w ujęciu miesięcznym to: ryż, cukier, tłuszcze roślinne, tłuszcze zwierzęce (w tym masło), drób i wieprzowina.
- Ceny w kategorii "restauracje i hotele" wzrosły o 17,2 proc. w ujęciu rok do roku i 1,2 proc. - w ujęciu miesięcznym.
komentarze (0)