Lidl ogranicza obecność pestycydów w swoich produktach
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 17-05-2017, 14:00

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Lidl przyjął zobowiązanie o redukcji zawartości pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. To zobowiązanie jak i poprzednie, mówiące o redukcji soli oraz cukru o 20% w produktach marek własnych Lidla, wynikają z długoterminowej strategii firmy, która prowadzi prace nad swoim asortymentem, eliminując z niego nadmierne ilości składników niekorzystnie wpływających na zdrowie konsumentów.
Środki ochrony roślin są produktami chemicznymi lub biologicznymi stosowanymi do ochrony roślin przed szkodnikami, chorobami, niepożądanymi chwastami. Mają one istotny wpływ na zapewnienie plonu. Nawet w przypadku prawidłowego zastosowania, tych środków w produktach spożywczych, mogą wystąpić pozostałości pestycydów. Dlatego też dla żywności ustalone zostały dodatkowo najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów. Informują one, jakie są maksymalnie dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów bez wpływu na stan zdrowia człowieka.
komentarze (0)