Lidl rozszerza asortyment o mini kiwi wyhodowane w Polsce
Lidl rozszerza asortyment o mini kiwi wyhodowane w Polsce. Owoc mini kiwi charakteryzuje lekko kwaśny smak, który jest połączeniem tradycyjnego kiwi i agrestu. W odróżnieniu od dużego owocu, wersja mini nie ma włosków na skórce. Hodowcy podpowiadają, że te owoce najlepiej smakują schłodzone.

- Prace nad wdrożeniem nowego owocu trwały blisko 20 lat. Jako jednostka badawcza SGGW współpracuje z gospodarstwem sadowniczym Renaty i Jacka Kostrzewów z okolic Grójca, będącym członkiem organizacji zrzeszającej producentów owoców Rajpol, by wypracować najlepsze metody uprawy tej rośliny – mówi dr hab. inż. Piotr Latocha, prof. SGGW, pracownik naukowy Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.
- Mini kiwi śmiało można nazwać superfood gdyż jest owocem bogatym w składniki bioaktywne: zawiera między innymi dużo antyoksydantów, wit. C, B i E, luteinę, oraz minerały, głównie potas, wapń i fosfor. Rośliny są wolne od chorób i szkodników i nie wymagają ochrony chemicznej, co również nie jest bez znaczenia dla dzisiejszych konsumentów. Cieszymy się, że nasze owoce dostępne są dla szerokiego grona odbiorców w Polsce poprzez sieć sklepów Lidl - dodaje.

CENY HURTOWE

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.