– Handel asortymentem spożywczym w internecie do niedawna odbywał się na niewielką skalę. Różni operatorzy otwierali platformy internetowe, śmiem natomiast zaryzykować stwierdzenie, że praktycznie niewielu z nich potrafiło na tym zarobić – mówił Mirosław Wawryszczuk, członek zarządu, dyrektor handlowy Stokrotki.
Tłumaczył, że internetowy handel żywnością ma do pokonania wiele barier. – Uważam, że od zawsze barierami były rentowność i kompleksowość zakupów, ponieważ klienci wybierali produkty nie do końca marżowe. Kierowali się przede wszystkim swoją wygodą – mówił.
Zdaniem Mirosława Wawryszczuka pandemia, z którą dzisiaj się zmagamy, będzie impulsem do rozwoju spożywczego e-handlu. Podkreślił, że obecnie wykorzystujemy internet do zakupu wielu produktów oraz do innych celów, np. do obejrzenia koncertu, wizyty w urzędzie. – Stąd jest już tylko mały krok do zakupów spożywczych w sklepie internetowym – mówił.
– Każdy nowy gracz, który wchodzi na rynek e-commerce, z jednej strony jest dla nas konkurentem, z drugiej – możemy nazywać go promotorem czy propagatorem spożywczych zakupów internetowych – tłumaczył.
Dodał, że każda firma, która sprzedaje żywność w internecie, w powolnym tempie wpływa na zmianę zachowań konsumentów.
– Myślę, że główną motywacją, skłaniającą klientów do zakupów żywności przez internet, była wygoda. Kto by nie chciał zobaczyć przed drzwiami swojego mieszkania ciężkich zgrzewek wody czy soku? – mówił.
– Jako konsumenci i uczestnicy rynku jesteśmy obecnie w stanie zaakceptować wiele ograniczeń i niedogodności, które przynosi czas pandemii. Do wygody doszedł więc nowy argument – bezpieczeństwo. Troszczymy się o siebie i o zdrowie swoich najbliższych – tłumaczył.
– Jestem przekonany, że nie tylko wygoda i transport zakupów internetowych do domu mogą wpływać na rozwój e-commerce. Również model „zamów i odbierz” będzie kolejnym czynnikiem, który może stać się pozytywnym impulsem – podkreślił.
– Zwróćmy uwagę, że dla użytkowników internetu nie jest niczym dziwnym i niezwykłym zakup książki w internecie i pojechanie po nią swoim samochodem do najbliższego paczkomatu. W takim razie dlaczego nie możemy traktować sklepu spożywczego jako swoistego rodzaju paczkomatu czy powiedzieć: sklep spożywczy to sklepomat – mówił Mirosław Wawryszczuk.
– My w Stokrotce poszliśmy w tym drugim kierunku – staramy się mówić naszym klientom: traktuj nasz sklep jak paczkomat. Zrób zakupy siedząc wygodnie w domu, następnie przyjedź do naszej placówki i odbierz je szybko, bezpiecznie, bez wchodzenia na salę sprzedaży – tłumaczył.
– Nasze doświadczenie internetowe, mimo, że niewielkie, tak naprawdę jest już bogate. Pierwszy sklep internetowy uruchomiliśmy na początku kwietnia, a już na koniec tego miesiąca mieliśmy niemalże sto punktów. Dzisiaj wiemy, że przed nami jest proces doskonalenia tej usługi, czyli optymalizowanie narzędzi, oferty asortymentowej i funkcjonowania w internecie – podkreślił.
– Jako Stokrotka jesteśmy organizacją multiformatową – otwieramy supermarkety, markety, Stokrotki Express. Każdym otwarciem zdobywamy nowe miasta i miejscowości. Teraz uważamy, że przyszedł czas na internet. Jesteśmy przekonani, że to się nam uda. Mamy za sobą silnego gwaranta, którym jest znany i rozpoznawalny brand Stokrotka – podsumował Mirosław Wawryszczuk.
Po raz pierwszy zorganizowane zdalnie i dostępne w internecie, EEC Online to wydarzenie, na które składają się debaty poświęcone analizie i przyszłości gospodarki, dyskusje o nowej rzeczywistości i pomysły na wychodzenie z postpandemicznego kryzysu. EEC Online odbywa się poprzez stronę www.eecpoland.eu i jest relacjonowane również w serwisie portalspozywczy.pl.
EEC Online odbywa się w dniach 18-20 maja br., czyli w pierwotnym terminie XII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (EEC – European Economic Congress). Organizację największej imprezy biznesowej Europy Centralnej w dotychczasowej formule, wraz z European Tech and Start-up Days, Grupa PTWP planuje w dniach 2-4 września br.
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

komentarze (0)