Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Handel

Pieniądze wyrzucane do kosza. Które produkty spożywcze marnujemy najczęściej?

  • Autor: oprac. JS
  • Data: 29-09-2022, 10:30
29 września to Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, tylko w UE w ciągu roku wyrzucanych jest 88 mln ton żywności wartej 143 mld euro. Dane Federacji Polskich Banków Żywności wskazują, że najczęściej marnujemy pieczywo, owoce i warzywa, wędliny i jogurty.
Pieniądze wyrzucane do kosza. Które produkty spożywcze marnujemy najczęściej?
29 września to Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. / fot. unsplash

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w UE wytwarza się 88 mln ton odpadów spożywczych, a związane z tym koszty szacowane są na 143 mld euro. To oznacza, że około 20 proc. żywności produkowanej w UE jest marnowane. Odpady żywnościowe mają ogromny wpływ na środowisko, odpowiadając za około 6 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE i niepotrzebnie obciążają ograniczone zasoby naturalne, takie jak ziemia i woda.

Produkcja i dystrybucja żywności zużywa dużo zasobów. To nie tylko koszt samego produktu ponoszony w sklepie, ale również koszty środowiskowe, m.in. eksploatacja gleby, zużycie wody, paliwa do transportu, a także pracy człowieka. Im dalej w łańcuchu dostaw marnowana jest żywność, tym większe są straty. Z badań w ramach projektu PROM wynika, że w Polsce do kosza wyrzucamy około 5 ton jedzenia rocznie, a większość takich odpadów podchodzi z gospodarstw domowych. Cele ograniczenia marnowania żywności ma zarówno Komisja Europejska w strategii „Od pola do stołu”, jak i ONZ wśród Celów Zrównoważonego Rozwoju. W obecnej sytuacji zmian klimatu, niedożywienia na świecie, wysokiej inflacji i niedoboru surowców wszelkie działania ograniczające straty żywności powinny mieć priorytet – mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Co ląduje w koszu najczęściej?

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!