Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Handel

Polska Izba Handlu o tzw. aferze solnej: Kontrola bezpieczeństwa żywności jest niewystarczająca!

Polska Izba Handlu, w związku z informacjami o wykorzystywaniu soli odpadowej do produkcji wyrobów spożywczych, wyraża swoje zaniepokojenie stanem kontroli żywności w naszym kraju. - Popieramy propozycję Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie utworzenia centralnej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii - mówi prezes PIH Waldemar Nowakowski.

Polska Izba Handlu o tzw. aferze solnej: Kontrola bezpieczeństwa żywności jest niewystarczająca!

PIH podkreśla, że proceder ten zgodnie z ustaleniami TVN24 mógł trwać od kilku lat, co budzi głęboki niepokój w stosunku do jakości kontroli bezpieczeństwa produktów spożywczych, których te odpady były składnikiem.

- Jako przedstawiciele polskiego handlu nie możemy sobie pozwolić na sytuację, w której do obrotu w naszych placówkach trafiają produkty, które mimo posiadania niezbędnych certyfikatów zawierają niesprawdzone składniki. Tu chodzi o dobro konsumenta, czyli nas wszystkich - mówi Waldemar Nowakowski.

- Dlatego z naszego punktu widzenia tak ważne jest wprowadzenie jednej, specjalistycznej instytucji, która podejmie kompleksową kontrolę jakości produktów spożywczych trafiających na nasze stoły i zapobiegnie tego typu zagrożeniom w przyszłości - dodaje.

Jak tłumaczy, chodzi tutaj przede wszystkim o wypowiedź wiceministra Andrzeja Butry z dnia 16 lutego br., krytykowanej wówczas zarówno przez przedstawicieli Parlamentu, jak i poszczególnych inspekcji. Wiceminister argumentował wtedy, że do przyszłej inspekcji bezpieczeństwa żywności należałoby także włączyć część Inspekcji Sanitarnej podległej ministerstwu zdrowia, która kontroluje żywność w placówkach handlowych. Obecnie współpraca z tą inspekcją wymaga szeregu uzgodnień, a to w sytuacjach kryzysowych opóźnia działania, czego dowodem była m.in. ubiegłoroczna sytuacja związana z bakterią e-coli czy dioksynami w mięsie.

- Jak widać, słowa wiceministra okazały się niestety prorocze - żadna z powołanych do tego instytucji nie rozpoznała dotychczas zagrożenia związanego z wykorzystaniem zanieczyszczonej soli w produkcji żywności - ocenia prezes PIH.

- Ze strony Polskiej Izby Handlu popieramy propozycję Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie utworzenia centralnej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii - dodaje.

Propozycja została przedstawiona Premierowi Donaldowi Tuskowi przez ministra rolnictwa Marka Sawickiego w poniedziałek 27 lutego.
Nowa instytucja miałaby połączyć i przejąć nadzór nad żywnością sprawowany obecnie przez kilka inspekcji: Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zgodnie z planami Ministerstwa Rolnictwa nowa inspekcja przejęłaby także część obowiązków Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

- Dodatkowo skupienie nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem produktów spożywczych w jednej instytucji zmniejszy liczbę komplikatorów proceduralnych i uprości procesy kontroli w przedsiębiorstwach produkcji żywności, co naszym zdaniem nie tylko zmniejszy możliwość przeoczeń i nieporozumień, ale także wpłynie pozytywnie na transparentność i skuteczność zarządzania jakością - ocenia Waldemar Nowakowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Waldemar Nowakowski RSS ALERT    /    Polska Izba Handlu RSS ALERT    /    PIH RSS ALERT    /    afera solna RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Producent 2012-02-29 11:03:54
    Panie Prezesie, jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności TAK, ale nie pod Ministrem Rolnictwa tylko jako NIEZALEŻNY urząd. Sytuacja w której resort tak mocno powiązny z produkcją byłby nadzorującym też bezpieczeństwo jest typowym konfliktem interesów. To samo twierdzi Weterynaria, i jest to zapisane w stenogramie posiedzenia Komisji Sejmowej. Ukraina właśnie podporządkowała bezpieczeństwo rolnictwu i natychmiast Rosjanie wprowadzili embargo na ich żywność, twierdząc, że sytem jest niewiarygodny. Nie mylmy bezpieczeństwa żywności z jakością, a PSL niech szuka etatów dla swoich ludzi w innych obszarach. Ten jest zbyt wazny dla zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów oraz wizerunku polskiej żywności.
  • marai 456@wp.pl 2012-03-14 09:30:00
    należy dofinansować Inspekcję Sanitarną, aby mozliwe było wykonywanie wiekszej ilości badań żywaności
  • Anna 2012-03-14 12:18:15
    Dofinansować edukację Inspekcji sanitarnych , wielokrotnie nie mają pojecia o tym co robią! Kadra źle opłacona, niedoedukowana jak ma być dobrze?
  • po co nowe 2012-03-14 12:52:44
    prosze wziac sie sumiennie do pracy a nie znow z pieniedzy naszych tworzyc nowe inspekcje, po co te co mamy wystarczajaco nas kosztuja i co robia pija kawe i nic ,gdzie byly dotychczas,co robily do tej pory? na co nam ISO, HACAP jak to i tak o d..potluc

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.133.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!