Praska Giełda Spożywcza zaopatruje 2-3 tys. sklepów dziennie
Janusz Dąbrowski, dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej w rozmowie z Naszym Dziennikiem powiedział, że w ofercie giełdy dominują nabiał i mięso. PGS dostarcza codziennie powyżej 20 proc. mięsa i jego wyrobów dla mieszkańcy stolicy. Codziennie giełdę odwiedza 2-3 tysiące przedstawicieli sklepów, restauracji, stołówek i firm kateringowych.
Dostawcy dostosowują do tych tendencji swój asortyment: mięso, nabiał, ryby, używki, ale także zdrowa żywność.
Na giełdzie zaopatruje się coraz więcej firm kateringowych, a coraz mniej sklepów, bo tam, gdzie powstaje market, część małych okolicznych sklepów jest likwidowana. Giełda nie jest klientem dla sieci handlowych, bo te mają własne zaopatrzenie i dystrybucję.
Giełda planuje jednak budowę nowej hali, by w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na miejsce do handlu.
