Prof. Babuchowski: Część państw UE nie widzi potrzeby regulacji funkcjonowania łańcucha dostaw żywności
Jednak większość podziela pogląd, że łańcuch dostaw żywności nie może być pozostawiony jedynie mechanizmom rynkowym. Również podzielone są głosy, co do tego czy regulacje powinny być wprowadzane na poziomie europejskim czy krajowym - mówi prof. Andrzej Babuchowski, przedstawiciel RP w Specjalnym Komitecie Rolnym Rady Unii Europejskiej.

18 stycznia odbyło się w Brukseli posiedzenie Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa Unii Europejskiej. Głównym tematem debaty była kwestia poprawy funkcjonowania łańcucha dostaw żywności w Europie. Jakie wnioski z tej debaty dla nas wynikają ?
Generalnie sprawa jest bardzo trudna i będzie dalej dyskutowana na różnych forach jak Grupa Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Sektora Rolno-Spożywczego, czy Grupa Wysokiego Szczebla ds. Mleczarstwa. Również Prezydencja Hiszpańska podniosła ten problem na ostatnim posiedzeniu Specjalnego Komitetu Rolnego wskazując w swoim dokumencie na ich zdaniem 5 istotnych problemów łańcucha dostaw żywności, wokół których będzie toczyła się dyskusja: poprawa jego struktury, odporności i zrównoważonej integracji; zwiększenie przejrzystości; ograniczenie nieuczciwych praktyk handlowych; wspieranie inicjatyw samoregulacyjnych oraz równowaga miedzy WPR, a polityką konkurencyjności.
Część państw członkowskie nie widzi potrzeby wprowadzania dodatkowych regulacji w zakresie funkcjonowania łańcucha dostaw żywności w UE, jednak większość podziela pogląd, że łańcuch dostaw żywności nie może być pozostawiony jedynie mechanizmom rynkowym. Również podzielone są głosy, co do tego czy regulacje powinny być wprowadzane na poziomie europejskim czy krajowym, czy mają mieć charakter dobrowolny czy obligatoryjny. Są głosy za wprowadzeniem Kodeksu Dobrych Praktyk, w którym znalazłyby np. sugestie dotyczące składników prawidłowego kontraktu. Tak jest więc wiele spraw do przedyskutowania. Najważniejsze, że toczy się dyskusja i jest wola uregulowania tych spraw.
Jak doprowadzić do poprawy przejrzystości działań w całym łańcuchu żywnościowym, a zwłaszcza w zakresie podziału wartości dodanej i wysokości marż?
Tu nie ma recepty. Część państw uważa, że zbyt duża przejrzystość może być niebezpieczna dla konkurencyjności. Również nie wszyscy są przekonani, że wysokość marż powinna być ujawniana. Raczej skłaniają się do ujawniania cen na poszczególnych etapach łańcucha dostaw żywności.