• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Region śląski liderem wyrobów tradycyjnych

Garnuszek górniczy został setnym produktem z województwa śląskiego na Liście Produktów Tradycyjnych. Jest to potrawa zapiekana: wierzchnią warstwę stanowią kawałki pokrojonej fasolki szparagowej i plasterki ogórka kiszonego. Na samym spodzie układa się grube plastry ziemniaka, na nich plastry mięsa, mieszaninę fasolki szparagowej i ogórka kiszonego. Wnioskodawczynią wpisania „Garnuszka górniczego" na listę była Romana Kosek z Tarnowskich Gór.
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-03-2009, 15:19

Województwo śląskie jako pierwszy region w kraju wprowadziło 100 produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Z tej okazji w Bibliotece Śląskiej w Katowicach odbyła się uroczystość, na której przypominano idee powstania listy, zasady jej tworzenia oraz zaprezentowano działaniach wspierające wytwórców tradycyjnej żywności.

- Wpisanie wielu potraw z województwa śląskiego to kolejny dowód na tworzący się nowy, tym razem „smaczniejszy" wizerunku regionu. Staramy się upowszechniać wśród mieszkańców regionu możliwości rozwijania produkcji tradycyjnej żywności i wspierać tych producentów, którzy chcą je wytwarzać według starych, tradycyjnych receptur - powiedział Marszałek Województwa Śląskiego Bogusław Śmigielski.

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez w Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisanych jest ponad 600 produktów mięsnych, mlecznych, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, napojów i gotowych potraw z całego kraju. Z tego 100 to potrawy z województwa śląskiego. - Wpisanie setki produktów w ciągu w ciągu trzech lat świadczy o dużej aktywności mieszkańców regionu" - powiedział obecny na spotkaniu wicemarszałek Zbyszek Zaborowski.

Listę z Województwa Śląskiego otwiera „Ciulim lelowski", który jako pierwszy produkt był wpisany na listę 28 lutego 2006 roku. Jerzy Szydłowski, wójt Lelowa wyjaśniał, w jaki sposób sama potrawa oraz „Święto Ciulimu i Czulentu" przyczynia się do promocji Lelowa i okolicy. W kolejce na wpis czekają kolejne wnioski z regionu.

Na uroczystości obecny był Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Artur Ławniczak oraz Ewa Nowak ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Po części oficjalnej odbyła się prezentacja potraw i produktów tradycyjnych połączona z ich degustacją.Prawo do umieszczania na Liście Produktów Tradycyjnych mają potrawy charakteryzujące się tradycyjną, przynajmniej 25 letnią metodą wytwarzania, i których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

Wejście na listę Ministerstwa Rolnictwa jest potwierdzeniem wysokiej jakości wyrobu pochodzącego z konkretnego regionu, jak i charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji. Projekt ma także na celu promocję produktów tradycyjnych oraz przyczynia się do zachowania dziedzictwa kulturowego wsi oraz wzrostu ich atrakcyjności turystycznej.

Także Samorząd Województwa Śląskiego wspiera producentów wytwarzających według tradycyjnych receptur. Służy temu m.in. Jarmark Produktów Tradycyjnych, podczas którego odbywa się finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Prezentuje on mieszkańcom województwa tradycyjne jadło, a jednocześnie uświadamia, jakie są możliwości rozwijania produkcji tradycyjnej żywności.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!