Rośnie rynek żywności funkcjonalnej
- Autor: PAP
- Data: 29-10-2018, 07:59

Żywność jest dziś nie tylko produktem, który nas odżywia, bardzo ważny jest też jej prozdrowotny charakter - podkreśla kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej (KTGiŻF) UP, prof. Anna Gramza-Michałowska.
"Świadomy konsument zdaje sobie sprawę, że sam proces leczenia może być wsparty profilaktyką, czyli
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
spożywaniem produktów, które będą wspomagać zapobieganie wybranym chorobom albo stanom fizjologicznym. Które spowodują, że będziemy żyć dłużej i w lepszej kondycji"- podkreśliła.
Naukowcy z kierowanej przez nią katedry zajmują się opracowywaniem receptur i technologii produkcji żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej - takiej, która może stanowić ważny składnik diety o wysokiej wartości odżywczej i walorach prozdrowotnych - mówi prof. Anna Gramza-Michałowska.
W projektowaniu żywności funkcjonalnej wykorzystują oni - potwierdzony wynikami wieloletnich badań - wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. ze składników herbaty żółtej, morwy, rozmarynu, lnu, aronii, jarmużu czy stewii, które nadają produktom cechy prozdrowotne.
"Można było je wprowadzić na rynek dzięki współpracy z przedsiębiorstwami, które bardzo chętnie takie technologie kupują i wdrażają" - dodała.
Naukowcy opracowali już ponad 64 innowacyjnych technologii prozdrowotnych produktów spożywczych, które mogą być pomocne w przeciwdziałaniu problemom takim, jak np. otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia.
W portfolio opracowanych przez nich produktów są m.in. wyroby mleczne, różnego rodzaju pieczywo, słodycze, batony zbożowe, pasty mięsne czy przetwory owocowo-warzywne. Czym mogą się pochwalić? Wieloma produktami dla diabetyków, w których zastosowano liście lub ekstrakty z morwy, będące czynnikiem obniżającym poziom glukozy we krwi.
"Zastosowaliśmy ją w wielu produktach, w tym m.in. w maślance, w różnego rodzaju pieczywie cukierniczym czy w chlebach. Wyprodukowaliśmy także pieczywo chrupkie z dodatkiem - oprócz morwy - także herbaty żółtej, która obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje silnie właściwości przeciwutleniające, co pozwala na obniżenie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie" - wyjaśniła kierownik katedry.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
4F tworzy linię żywności funkcjonalnej i suplementów diety
-
Żywność ma zapewnić konsumentom relaks i zdrowie emocjonalne
-
Żywność musi wpływać na zdrowie, także psychiczne i emocjonalne. Mintel ocenia trendy
-
Badanie: Kto sięga po produkty proteinowe?
-
Adam Mokrysz na FRSiH 2019: Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce wart ok. 3,6 mld euro (wideo)
-
Prezes Mokate na FRSiH 2019: Żywność funkcjonalna to w Polsce wciąż nisza
-
Olimp Labs inwestuje w produkcję żywności funkcjonalnej
-
Konsumenci żywności funkcjonalnej oczekują czystego składu i wrażeń smakowych
-
Ekspert: Polscy producenci powinni pomyśleć o żywności skierowanej do seniorów
-
Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (1)
Przerażająca jest niska świadomość polskich konsumentów na temat żywności wartościowej. Koncerny karmią chemią, suplementacją, tymczasem wszystko co wartościowe jest najprostszym produktach dostępnych na placu lub w większości sklepów. Eskalacja problemu z wynikającego z niewłaściwej diety przekłada się problemy ze zdrowiem a później wydatki na leczenie chemią. Przerażające..
Odpowiedz