Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Handel

Sfinks odłożył przejęcie Da Grasso do lipca, na razie planuje współpracę

Spółki Sfinks Polska i Da Grasso przełożyły podpisanie umowy sprzedaży 100% akcji sieci pizzerii do końca lipca, poinformowały firmy w komunikacie. Pierwotnie umowa, dzięki której Sfinks miał kupić Da Grasso, miała być podpisana do końca stycznia - informuje ISB.


Autor: ISB
Data: 01-02-2010, 10:02

"Sfinks Polska podpisała aneks do przedwstępnej umowy zakupu Da Grasso, na mocy którego decyzja w sprawie przejęcia największej w Polsce sieci pizzerii i podpisanie umowy sprzedaży 100% udziałów Da Grasso mają nastąpić do 31 lipca 2010 r., a nie do końca stycznia, jak pierwotnie planowano. W ciągu najbliższych 6 miesięcy spółki chcą ze sobą współpracować, by przygotować się do integracji i zapewnić płynne połączenie operacyjne firm" - czytamy w komunikacie.

W tym czasie Da Grasso przedstawi założenia i dane liczbowe, na podstawie których Sfinks opracuje biznesplan dla sieci pizzerii. Będzie on określał sposób i model realizacji założeń biznesowych, które zdecydowały o połączeniu.

"Po kompleksowym badaniu pozytywnie oceniamy perspektywę włączenia Da Grasso do naszego portfolio i synergie, jakie możemy osiągnąć z tego tytułu. Jeszcze przed zamknięciem transakcji i włączeniem Da Grasso do grupy Sfinks, chcemy przez kilka miesięcy dopracować obszary kluczowe dla efektywnej współpracy obu firm" - powiedział wiceprezes Sfinksa Tomasz Morawski, cytowany w komunikacie.

Sfinks deklaruje, że po przejęciu Da Grasso będzie największą firmą restauracyjną w Polsce pod względem liczby zarządzanych placówek.

Obecnie trwają zapisy na akcje nowej emisji Sfinks Polska z prawem poboru. Spółka oferuje do 6,87mln akcji serii H w cenie 10,54 zl za jedną akcję. W wyniku emisji Sfinks chce pozyskać ponad 72 mln zł.

"Około 35 mln zł posłuży na spłatę pożyczki wobec głównego akcjonariusza, Sylwestra Cacka. Pozostała część wpływów z emisji zasili kapitał obrotowy Sfinksa i będzie przeznaczona na dalszy rozwój spółki i należących do niej sieci restauracji" - czytamy w komunikacie.

Da Grasso to największa sieć pizzerii w Polsce. Obecnie w ramach sieci działa 176 pizzerii oraz 4 restauracje w 114 miastach Polski. Placówki są prowadzone na zasadach franczyzy.

Sfinks Polska zarządza obecnie 111 restauracjami, w tym siecią 96 restauracji Sphinx (segment casual dining) zlokalizowanych w całej Polsce i za granicą, 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 5 restauracjami WOOK (segment casual dining).

W ujęciu jednostkowym, w I-III kw. 2009 roku spółka miała 31,90 mln zł straty netto wobec 4,49 mln zł zysku rok wcześniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sfinks RSS ALERT    /    Da Grasso RSS ALERT    /    przejęcia RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Franco 2010-02-12 12:31:54
    Celem mojej wypowiedzi jest przestroga. Byłem wieloletnim akcjonariuszem firmy Sfinks, zajmuję się na codzień analizą rynku finansowego, specjalizując się w analizie spółek akcyjnych z branży gastronomicznej. Napisałem ten komentaż, żeby podzielić się zbiorem obserwacji moich i wielu osób codziennie analizujących branżę gastronomiczną. Dla osób interesujących się rynkiem gastronomicznym i przeszłością \'Midasa\' (i jego praktyk w Dominet Banku) jak określono obecnego prezesa sfinksa, atmosfera obecnej emisji serii H powinna dawać wiele do myślenia. Jeżeli Sfinks podnosi się z popiołu - czemu przypłaca to tak wielkimi stratami kluczowych lokali w Poznaniu i Gdańsku i wielu innych miastach polski oraz zagranicznych filli (Czechy)? Jeśli wynika to z nierentowności - po co inwestować w taką firmę? Jeśli wynika to z niezorganizowana - znów pojawia się to pytanie. Wiele osób, instytucji obserwuje firmę i analizując fakty należy z przykrością stwierdzić, że praktyki \'zamordyzmu\' z sektora bankowego nie zdają egzaminu w gastronomii. Sfinks z silnej marki stał się świnią szykowaną na zarżnięcie. Spekulacje na temat wizji sukcesu tworzone są w celu zamydlenia rzeczywistości. A fakty są następujące: 1)Obecny prezes interesownie pożyczył pieniądze by uratować Sfinksa przed upadkiem - zrobił kampanię, że ratuje firmę, wykupił artykuł sponsorowany w Newsweek\'u nazywając się Midasem, wszystko po to by \'napompować\' firmę, wypuścić akcje, otrzymać zwrot z inwestycji z nawiązką i sprzedać firmę, zostawiając obecnych franszyzobiorców jak zostawił ludzi z Dominet Banku z szeregiem zobowiązań wobec wierzycieli spółki. 2) Kupno Da Grasso jest niekończącą się spekulacją - prawda jest taka , że finalizacji nigdy nie będzie. Sfinks - firma chyląca przed upadkiem, przynosząca straty, nagle miałaby powiększyć się o sieć Da Grasso (ponad 2 razy więcej lokali) i jeszcze efektywnie nią zarządzać? Niewiarygodne. Wygląda to na spekulację, która ma uwierzytelnić firmę przed emisją akcji - dlatego też dopiero w lipcu ma nastąpić sprzedaż, a nie teraz. Akcje zostaną wykupione, a firma odstąpi od zakupu Da Grasso inaczej być nie może. 3) Emisja akcji opóźnia się ze względu na procesy sądowe Sfinksa z byłymi franszyzobiorcami. Procesy wynikają z bezpodstawnych roszczeń Sfinksa wobec obecnych i byłych franszyzobiorców. Dotychczas wszystkie prcesy Sfinks przegrał. Lista może słabości firmy wydaje się być nieskończona - od braku know-how, nikły poziom standaryzacji (każdy lokal działa i podaje inne dania), nieskuteczne i nieprzemyślane kampanie marketingowe, nieprofesjonalna polityka franszyzowa (bezpodstawne roszczenia wobec franszyzobiorców). Nie jest to teoria spiskowa, a raczej historia zatacza krąg. Celem mojej wypowiedzi jest przestroga dla chcących inwestować w Sfinksa bazując na spekulacjach - tworzonych przez osoby dowadzące spółką. Sfinks wciąż jest w stanie zaoferować \"Większą porcję wrażeń\" - dla tych co zainwestują - wrażeń podobnych do wrzucenia pieniędzy do Wisły. Franco

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.112.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!