Światowe ceny żywności najniższe od sześciu miesięcy
- Autor: PAP/Reuters
- Data: 07-08-2014, 20:18
Jak wyjaśniła, jest to efekt znacznego potanienia zbóż, nasion oleistych i produktów mlecznych, co przeważyło nad wzrostem cen mięsa i ustabilizowaniem się cen cukru.
W ubiegłym miesiącu ONZ i FAO wyraziły opinię, że przez najbliższe 10 lat ceny żywności pozostaną stabilne, po tym gdy globalni dostawcy odpowiedzieli wzrostem produkcji na szoki cenowe, które w ubiegłej dekadzie wywoływały protesty z użyciem przemocy. Jak zaznaczył ekonomista FAO Abdolreza Abbassian, wprowadzony przez Rosję zakaz importu żywności z państw, które nałożyły na nią sankcje w związku z konfliktem na Ukrainie, będzie miał zapewne tylko ograniczony wpływ na światowe ceny produktów rolnych.
"Pierwszą ofiarą będzie rynek wewnętrzny, będzie to miało jednak także pewne skutki dla rolników z państw eksportujących" - powiedział Abbassian, wskazując równocześnie na możliwy wzrost niesprzedanych zapasów w niektórych z tych krajów, co może dodatkowo popchnąć ceny w dół.
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
"Zastanawiam się, co Polska zrobi z tymi wszystkimi zbędnymi jabłkami i dokąd ostatecznie trafi drób ze Stanów Zjednoczonych" - dodał. Zaznaczył jednocześnie, że rosyjski zakaz sprowadzania owoców, warzyw, mięsa, ryb, mleka i przetworów mlecznych z USA, Unii Europejskiej, Australii, Kanady i Norwegii nie dotyczy głównych artykułów rolnych takich jak zboża, które mają podstawowe znaczenie dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.
Wskaźnik cen żywności FAO, odnoszący się do koszyka produktów rolnych sprzedawanych na rynku międzynarodowym, wynosił w lipcu bieżącego roku 203,9 punktów czyli o 4,4 punkty lub 2,1 proc. mniej niż w czerwcu. W porównaniu z lipcem 2013 roku jego spadek wyniósł 3,5 punktów lub 1,7 proc.
Dzięki bardzo dobrym zbiorom w wielu państwach eksportujących zboże ustalany przez FAO wskaźnik jego cen zmniejszył się lipcu br. w porównaniu z czerwcem o 10,7 punktów lub 5,5 proc., do 185,4 punktów. W odniesieniu do lipca 2013 roku oznacza to spadek o 36,9 punktów.
FAO zwiększyła także swą prognozę tegorocznej produkcji zbóż o 18 mln ton, do 2,498 mld ton.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Kowalczyk: Polska oczekuje zaangażowania FAO ws. wsparcia rolnictwa w Ukrainie
-
FAO: Ameryce Łacińskiej grozi głód
-
Indeks cen żywności na najwyższym poziomie od czerwca 2011
-
FAO: Indeks cen żywności na świecie najwyższy od lipca 2011 r.
-
Produkcja zbóż w 2021 nie zapobiegnie spadkowi światowych zapasów
-
Mniejsza prognoza światowej produkcji zbóż
-
FAO: spadł Iindeks cen żywności na świecie
-
Świat idzie w kierunku rekordowej produkcji zbóż
-
Indeks cen żywności najwyższy od prawie 10 lat
-
Indie oferują żywność potrzebującym
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (1)
TO DOWÓD NA TO, ŻE WYRAŻANE POGLĄDY NA TEMAT PODROŻENIA ŻYWNOŚCI Z POWODU STOSOWANIA BIKOMPONENTÓW W PALIWACH SA WYRAZEM ALBO GŁUPOTY AUTORÓW TAKICH OPINII ALBO BRANIA PRZEZ NICH LAPÓWKI OD LOBBY PALIWOWEGO. GDYBY NIE PRODUKCJA BIOKOMPONENTÓW TO NADPRODUKCJA ZBÓŻ SPOWODOWAŁABY JESZCZE NIŻSZE CENY ZBÓŻ I SPADEK OPŁACALNOŚCI PRODUKCJI. W KONSEKWENCJI DO BIEDY NA TERENACH WIEJSKICH.
Odpowiedz