• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Świński dołek zmieni ofertę lokali gastronomicznych?

Ze względu na tzw. świński dołek, czyli spadek podaży wieprzowiny na polskim rynku eksperci Makro Cash & Carry przewidują, że mięso tego rodzaju będzie drożało i w związku z tym w gastronomii coraz częściej będą wykorzystywane inne gatunki mięs oraz ryby.
  • Autor: Adam Domagała, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-03-2009, 16:43
Świński dołek zmieni ofertę lokali gastronomicznych?

- Ograniczenie podaży wieprzowiny w 2009 może znacząco wpłynąć na zwiększenie udziałów innych rodzajów mięsa wykorzystywanych w gastronomii. Surowce z największą szansą na wzrost to ryby i drób - mówi Leszek Jurczak, menadżer ds. klientów HoReCa sieci handlu hurtowego Makro Cash & Carry.

Obecnie prawie 50 proc. dań mięsnych serwowanych w gastronomii przygotowywanych jest z wieprzowiny. Procentowy udział pozostałych gatunków mięs kształtuje się następująco: drób 29 proc., wołowina 15 proc. W tej analizie uwzględniono również ryby, które mają w niej 6 proc. udział - wynika z analizy rynku HoReCa przeprowadzonej przez ekspertów Makro Cash & Carry.

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Analiza sektora powstała w oparciu o szeroką bazę klientów sektora HoReCa sieci Makro. Klienci Makro z branży hotelarsko-gastronomicznej to około 60 tys. firm z całej Polski. Nie brakuje wśród nich zarówno dużych hoteli i ekskluzywnych restauracji, jak i pizzerii, kawiarni czy barów szybkiej obsługi. Ich właściciele lub pracownicy odpowiedzialni za zaopatrzenie odwiedzają hale Makro prawie 300 tys. razy w ciągu każdego miesiąca. Dzięki obszernej bazie danych zawierającej informacje o zachowaniach zakupowych klientów, eksperci firmy mogą obserwować zmiany na polskim rynku HoReCa.

- Zwiększająca się u konsumentów popularność tańszych ryb importowanych (panga, mintaj) przy atrakcyjnej cenie oraz zwiększająca się dostępność ryb „północnych" (np. łosoś) mogą skutecznie zwiększyć udział ryb w sektorze HoReCa kosztem wieprzowiny - mówi Leszek Jurczak. Menadżer ds. klientów HoReCa Makro przewiduje też, że wołowina to surowiec z przyszłością, jednakże wiele zależy od tego, czy odbudowa bydła ras mięsnych zostanie skutecznie dokonana w naszym kraju. Import wołowiny południowoamerykańskiej jest na razie jedyną alternatywą na tym rynku.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!