Unia proponuje zmiany na etykietach spożywczych produktów
Wkrótce na etykietach produktów spożywczych może pojawić się więcej informacji. Europosłowie pozytywnie zaopiniowali projekt unijnego rozporządzenia w sprawie dostarczania konsumentom informacji na temat żywności - informuje Puls Biznesu.

Na większości produktów spożywczych obowiązkowo trzeba będzie podawać informacje o wartości energetycznej oraz o zawartości składników odżywczych: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, soli, białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych typu trans. Do tej pory umieszczanie tabel z wartościami odżywczymi było dobrowolne.
Jak czytamy w Pulsie Biznesu europosłowie opowiedzieli się również m.in. za obowiązkowym podawaniem informacji o kraju pochodzenia mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich, świeżych owoców i warzyw oraz innych produktów jednoskładnikowych. Opracowane mają zostać też wiążące zasady przedstawiania informacji na opakowaniach, m.in. wielkość czcionki, jej rodzaj czy kontrast zadruku.

CENY HURTOWE
cukier