Alain Passard, szef kuchni z trzema gwiazdkami Michelin, na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (galeria)
- Autor: JS/portalspozywczy.pl
- Data: 18-02-2019, 11:25

W miniony piątek w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się jubileuszowa Gala CCIFP, której motywem przewodnim był festiwal filmowy w Cannes. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Maciej Majewski, Dawid Makurat oraz Alain Passard, posiadający aż trzy gwiazdki Michelin - najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii.
Alain Passard jest szefem i właścicielem paryskiej restauracji Arpège.W 1986 roku założył w Paryżu restaurację Arpège funkcjonującą do dziś. To tutaj rozwija swoje talenty zdobywając w ciągu 10. lat komplet trzech gwiazdek Michelin. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek, a jego restauracja została sklasyfikowana na 8. miejscu wśród 50. najlepszych restauracji świata według The World’s 50 Best Restaurants. Dla gości Gali CCIFP Alain Passard przygotował przegrzebki z rodzynkami korynckimi, mousseling z pietruszki oraz zimowym gołąbkiem.
komentarze (0)