Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Alain Passard, szef kuchni z trzema gwiazdkami Michelin, na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (galeria)

  • Autor: JS/portalspozywczy.pl
  • Data: 18-02-2019, 11:25
Alain Passard z Restauracji Arpège w Paryżu, uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin, Maciej Majewski Szef kuchni La Brasserie Moderne, restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria, oraz Dawid Makurat Szef cukierni Lourse hotelu Raffles Europejski w Warszawie przygotowali kolację na Gali 25-lecia Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną.
Alain Passard, szef kuchni z trzema gwiazdkami Michelin, na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (galeria)
Alain Passard, fot. materiały prasowe

W miniony piątek w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się jubileuszowa Gala CCIFP, której motywem przewodnim był festiwal filmowy w Cannes. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Maciej Majewski, Dawid Makurat oraz Alain Passard, posiadający aż trzy gwiazdki Michelin - najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii. 

Alain Passard jest szefem i właścicielem paryskiej restauracji Arpège.W 1986 roku założył w Paryżu restaurację Arpège funkcjonującą do dziś. To tutaj rozwija swoje talenty zdobywając w ciągu 10. lat komplet trzech gwiazdek Michelin. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek, a jego restauracja została sklasyfikowana na 8. miejscu wśród 50. najlepszych restauracji świata według The World’s 50 Best Restaurants. Dla gości Gali CCIFP Alain Passard przygotował przegrzebki z rodzynkami korynckimi, mousseling z pietruszki oraz zimowym gołąbkiem. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!