Burgery jeszcze długo nie znudzą się Polakom
- Mimo wielu już istniejących miejscówek i foodtrucków dalej powstają nowe, mniej lub bardziej oryginalne. Patrząc na to, co dzieje się na zlotach i w kolejkach do lokali gastronomicznych, wygląda na to, że Polakom bułka z kotletem szybko się nie znudzi - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marcin Ceran, twórca serwisu Pojedzone.pl

Jak mówi nam Marcin Ceran, twórca serwisu Pojedzone.pl burger wciąż jest fundamentem ulicznego jedzenia i będzie nim jeszcze przez kilka następnych lat.
- Mimo wielu już istniejących miejscówek i foodtrucków dalej powstają nowe, mniej lub bardziej oryginalne. Patrząc na to, co dzieje się na zlotach i w kolejkach do lokali gastronomicznych, wygląda na to, że Polakom bułka z kotletem szybko się nie znudzi - mówi.
Potrzeba innowacji sprawia, że wariacje oferowane przez burgerownie wykraczają nawet...poza ogólnie przyjętą definicję burgera.
- Burger to kotlet w bułce. O ile wszystkie różne opcje mięsne i niemięsne uformowane będą jak na klasycznego wołowego burgera przystało - wszystko będzie ok. Szarpana wołowina, moim i nie tylko moim zdaniem, wypada z definicji burgera. Jest mięsna kanapką o trochę innych regułach, często też właśnie mylona przez ludzi przez podobną bułkę - mówi Ceran.
Twórca Pojedzone.pl zwraca też uwagę na modę na roślinne burgery.
- Z trendów, jakie mogłem zauważyć w ostatnim czasie - na pewno warto wymienić roślinne burgery, które w strukturze i smaku bardzo przypominają mięso. Jednym z nich jest Beyond Burger, dostępny już w wielu lokalach w Polsce, a zaskarbiający sobie uznanie nawet fanatycznych mięsożerców. Drugi, trochę bardziej lokalny, to styl robienia burgerów rodem z USA jakim są Smash Burgery. Burger jest cienki, mocno wysmażony ze skarmelizowaną skórką. Mimo dużego stopnia wysmażenia jest to coś, czego warto spróbować i co potrafi smakować lepiej niż nasze klasyki. Na razie jest to lokalny trend, ale myślę że z czasem przejdzie na całą Polskę - podsumował.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.