Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Co Polacy jedzą w pracy - lunch czy obiad?

Polacy przeciętnie w ciągu dnia jedzą w pracy dwa posiłki. Najczęściej spożywanym posiłkiem w trakcie pracy jest drugie śniadanie. Popularne lunche wypierają tradycyjne obiady z codziennej diety Polaków. W odpowiedzi na zmieniające się potrzeby KFC oferuje specjalne menu lunchowe.

KFC przeprowadziło ogólnopolskie badanie wśród pracujących Polaków, by sprawdzić ich nawyki żywieniowe.

Według „Zasad zdrowego żywienia” Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Systematyczne odżywianie, z jednym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, np. lunchem, ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.

Z przeprowadzonego na zlecenie KFC badania wynika, że średnio, w ciągu całego dnia pracy, Polacy jedzą dwa posiłki. Co ciekawe, blisko połowa nie spożywa śniadania w domu, lecz dopiero w pracy. Przyznało się do tego 46 proc. badanych.

Najpopularniejszym posiłkiem w pracy jest jednak drugie śniadanie, spożywane przez 76 proc. ankietowanych. Popularne lunche, jedzone przez 51 proc. badanych wypierają z codziennej diety kilkudaniowe obiady. Już tylko 20 proc. badanych Polaków decyduje się na tradycyjny obiad. Blisko 11 proc. jada podwieczorek, a 10 proc. kolację – co wskazuje na to, że ankietowani zostają w pracy po godzinach.

- Pracujący Polacy mają coraz większą świadomość tego, jak ważna jest systematyczność w spożywaniu posiłków, z przynajmniej jednym ciepłym daniem w ciągu dnia. Poszukują potraw przyrządzonych z dobrej jakości i świeżych składników. Zależy im także na wygodzie, szybkości, oszczędności czasu i pieniędzy. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom KFC wprowadza nowe dania do swojej oferty. W naszych restauracjach można zjeść ciepły lunch, składający się ze zbilansowanego posiłku np. z tortilli lub zestawu z ryżem, kawałkami kurczaka i mixem kruchych sałat, na miejscu lub z dostawą do pracy. Zarówno te nowości, jak i nasze tradycyjne menu, oparte są na świeżych składnikach, mięsie z kurczaka i warzywach od lokalnych dostawców  – mówi Olgierd Danielewicz, Brand President KFC.

Pracujący Polacy, w takich restauracjach jak KFC, najczęściej zamawiają na lunch burgery (44%), tortille (40%), kanapki (32%), sałatki (31%) lub zestawy box, składające się np. z ryżu, kawałków kurczaka i mixu kruchych sałat (29%).

Większy, ciepły posiłek podczas pracy jada jednak tylko 43% badanych. Najczęściej pracujący Polacy jedzą kanapki (79%), nieco rzadziej warzywa i owoce (62%), a także sałatki (43%). Na dalszych miejscach znalazły się zupy (24%) oraz płatki z mlekiem lub jogurtem (23%). Polacy uwielbiają też podjadać pomiędzy posiłkami – słodkie przekąski (36%) lub słone (16%).

więcej informacji:

KFC RSS ALERT    /    lunch RSS ALERT    /    jedzenie w pracy RSS ALERT    /    posiłki RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Arok 2018-09-06 10:37:47
    To zależy od tego ile ma się czasu, co jest wokół miejsca pracy.Akurat ja osobiście w Warszawie pracuję w terenie więc mam okazję dużo lokalów odwiedzić. W Warszawie to, co zapadło mi szczególnie w pamięci to niedawno odkryta restauracja Pianka drink&food, gdzie zjadłem pyszny makaron i pizzoburgera. Nie sądziłem, że spotkam się z czymś takim. Pychota i sądzę, że to lokal godny polecenia dla innych.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.207.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!