David Gaboriaud: Jeszcze nie tak dawno zawód kucharza nie był powodem do dumy
- Autor: Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
- Data: 03-09-2018, 11:05

Patrząc na polskie szkoły gastronomiczne, część z nich ma przestarzałe formuły. Zdaniem Davida Gaboriaud gastronomia i edukacja w tym kierunku jeszcze nie tak dawno były odbierane negatywnie przez społeczeństwo.
– Jeszcze do niedawna gastronomia wiązała się z tym, że jak ktoś nie miał pomysłu na siebie lub nie chciał uczyć się, to wysyłało się taką osobę do gastronomii, co było bardzo negatywne. Zawód kucharza nie był powodem do dumy, a kojarzył się wyłącznie z kotletem schabowym i gotowaniem w byle jakiej restauracji. Na szczęście od kilku lat zmienia się to na lepsze i zawód kucharza zyskuje na wartości. Obecnie jest on kojarzony ze sztuką kulinarną, poszukiwaniem dobrego produktu, sezonowością, lokalnością i podróżami, które kształcą. Widać to zwłaszcza w dużych polskich miastach. Na szczęście to też idzie ku lepszemu w szkołach gastronomicznych. Dzieciaki, które chcą rozwijać się w tym kierunku, mogą iść na staż do dobrej restauracji i uczyć się. Jeśli mają możliwości, to wyjeżdżają, nawet poza granice Polski – tłumaczył kucharz.
komentarze (0)