Food Show 2018: Afery związane z masową produkcją żywności spowodowały zainteresowanie lokalnymi produktami
- Autor: JS / portalspozywczy.pl
- Data: 12-03-2018, 17:41

Izabella Byszewska uważa, że świadomość i wiedza konsumentów na temat pochodzenia i powstawania produktów wpływa na to, że coraz częściej sięgają oni po produkty od lokalnych hodowców.
– Moda na produkty regionalne w krajach zachodnich zaczęła się już w latach 80 i 90, kiedy to zaczęto doceniać walory żywności bio. Ta moda przyszła w kolejnych latach do nas z zachodu. Natomiast główną przyczyną zainteresowania tego typu żywnością było różne afery w produkcji żywności jak np. bioksyny w kurnikach czy choroba szalonych krów. Były to afery związane przede wszystkim z dużą produkcją żywnościową, co spowodowało tęsknotę konsumentów za małą skalą produkcji. Warto przypomnieć słyną drogę od pola do stołu, gdzie produkt jest zidentyfikowany od rozpoznania surowca, a skończywszy na podaniu do stołu – tłumaczyła prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
komentarze (0)