Francuska firma La Pataterie wchodzi do Polski i zapowiada rozwój sieci restauracji
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 19-06-2014, 23:09

French Potato to koncept gastronomiczny opierający się na różnorodnych daniach z pieczonych ziemniaków, opracowanych według przepisów kuchni francuskiej. Dzięki drewnianemu wystrojowi i ozdobnym starociom, restauracja tworzy przyjemną i rustykalną atmosferę przypominającą francuską wieś.
- Nasza restauracja jest wynikiem wielu miesięcy prac nad dostosowaniem konceptu do polskiego rynku - mówi Philippe Rechsteiner, dyrektora ds. rozwoju za granicą grupy La Pataterie. - Od ponad roku staramy się zrozumieć polską kulturę, przyzwyczajenia Polaków w zakresie konsumpcji i analizujemy ofertę gastronomiczną, jaka istnieje w tym dynamicznie rozwijającym się kraju. Mamy nadzieję, że French Potato będzie stanowić prawdziwą alternatywę na polskim rynku gastronomicznym.
French Potato oferuje bogatą i różnorodną kartę dań w przystępnych cenach, gdzie wartość paragonu z kasy wynosi średnio 16 zł.
- Wszystkie nasze produkty, począwszy od ziemniaków, są uprawiane lub produkowane w Polsce. Zobowiązaliśmy się współpracować z miejscowymi producentami i tego się trzymamy w każdym kraju, w którym jesteśmy obecni - dodaje Philippe Rechsteiner.
Ta pierwsza inauguracja to tylko początek rozwoju firmy w Polsce. Grupa La Pataterie ma zamiar otworzyć w Polsce kilka restauracji French Potato.
Grupa La Pataterie ma ponad 200 restauracji. W 2013 r. firma zanotowała 15-proc. wzrost obrotów do ponad 153 mln euro.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Rynek gastronomiczny w Polsce jest dobrze rozwinięty. Jednak tylko w większych miastach
-
Pierwsze półrocze 2018 r. gastronomii w 10 punktach (podsumowanie)
-
Orzo otwiera lokal w Poznaniu
-
North Fish szykuje się na brytyjski rynek
-
Polski rynek gastronomiczny wart już 36 mld zł (raport)
-
Współwłaściciel Senses: Celujemy w kolejną gwiazdkę
-
Współwłaściciel restauracji Senses: W Polsce jest gonitwa za modą w kuchni
-
Orzo – nowy koncept w miejsce Aioli na Placu Konstytucji
-
Od początku założyliśmy sobie, że idziemy po "gwiazdkę" – wywiad z współwłaścicielem restauracji Senses
-
Wydatki Polaków na gastronomię mają szansę rosnąć w coraz szybszym tempie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (1)
Czy to jest w takim stylu restauracja: roadamerican.pl ? Będą we Wrocławiu?
Odpowiedz