Gastronomia rośnie mimo trudności
- Autor: PAP
- Data: 18-03-2022, 08:18

Gazeta zwraca uwagę, że wzrost kosztów życia mógł skłonić Polaków do zmniejszenia wydatków na niektóre produkty, jednak nie zrezygnowali oni z restauracji.
"Puls Biznesu" powołując się na raport firmy kurierskiej Stava o branży dowozu jedzenia wskazuje, że wartość rynku gastronomicznego wzrosła w 2021 r. o 14 proc. do 25,9 mld zł.
Gazeta zwraca uwagę, że rynek dostaw posiłków skurczył się o 11,9 proc. - do 8,8 mld zł, ale tych zamówionych przez internet zwiększył się o 35,7 proc. - do 3,1 mld zł.
"Dla rynku dowozów poprzedni rok był sprzyjający - zmalał w porównaniu do rekordowego 2020 r., jednak większość podmiotów znacząco zwiększyła skalę działania. Redukcja rynku nie wynika bowiem z odwrócenia trendów, tylko z otwarcia się gastronomii na przyjmowanie gości na miejscu po długich miesiącach ograniczeń" - komentuje, cytowany przez "PB", prezes Stavy Paweł Aksamit.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Glovo pobije rekord w Dzień Mamy?
-
Jak zmniejszyć ryzyko biznesowe otwarcia lokalu gastronomicznego
-
Globalni gracze delivery wciąż rosną
-
Na polskim rynku gastronomicznym jest ciągle sporo do zrobienia (wywiad)
-
Wybuch butli z gazem w restauracji na Krzykach
-
Niezbędne większe stawki dla pracowników gastronomii
-
Rodzinny biznes w gastronomii. Czy to możliwe? (wywiad)
-
Luksemburg ogranicza działalność barów i restauracji
-
Kurierzy Wolt będą korzystać z e-rowerów i e-skuterów
-
Wegańska restauracja po kryjomu serwuje mięso bogatym klientom
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)