- Kuchnia bliskowschodnia to bogactwo świeżych ziół i aromatycznych przypraw, które w połączeniu z sezonowymi polskimi składnikami pamiętam z domu. Tym razem, zapraszam Was w bardzo osobistą podróż do kuchni, jaką pokazali mi moi rodzice łącząc dwie tradycje kulinarne – mówi Samar Khanafer, autorka przepisów z trzeciej wkładki w restauracjach Sphinx.

Oferta „Granat, harissa i ciecierzyca” to propozycja sześciu nowych dań wprost z kuchni libańskiej, w tym zupa z pomidorów z cząstkami marchewki, czosnkiem, cebulą, kuminem i ciecierzycą. Całość doprawiona jest mieszanką 7 przypraw libańskich, czyli czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, suszonego imbiru i cynamonu. Na przystawkę w Sphinxie Samar Khanafer proponuje też zestaw czterech libańskich chlebków: „Lahmajoun” z wołowiną i „Manouche” w nowej wersji z humusem, pomidorami koktajlowymi i miętą. Wśród dań głównych królują orientalnie przyprawione mięsa drobiowe i wołowe. Tagine z kurczakiem to delikatna pierś z kurczaka duszona z morelami, marchewką, ciecierzycą z dodatkiem kuminu i świeżej kolendry, podawana z ryżem po arabsku. Najnowszy dodatek to połączenie wielu smaków – ryżu, podsmażanego cienkiego makaronu i 7 przypraw libańskich. W ofercie znalazła się także wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, która nadaje jej intensywny słodko-kwaśny smak. Danie to podawane jest na sałatce z kaszy bulgur i buraka z granatem oraz mieszanką świeżych sałat. W nowej wkładce znalazła się także Kofta Libańska, czyli szpadki grillowanego mięsa wołowego z przyprawami libańskimi, posypane natką pietruszki, podawane z ryżem po arabsku i sakiewką grillowanych warzyw z dodatkiem masła, czosnku i sosu na bazie harissy. Fani steków wołowych mogą spróbować nowej wersji doprawionej 7 przyprawami libańskimi oraz masłem ziołowym, serwowanego z frytkami stekowymi, sakiewką grillowanych warzyw oraz sosem na bazie harissy.