Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Hala Gwardii: Od baru mlecznego do unikalnych konceptów

  • Autor: Anna Wrona, Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
  • Data: 24-08-2017, 10:18
Hala Gwardii jest coraz bliżej otwarcia. O tym, co się w niej znajdzie i dlaczego, opowiadają serwisowi portalspozywczy.pl Krystyna Chami – koordynatorka programu Hali Gwardii, oraz Krzysztof Cybruch, odpowiedzialny za komercjalizację tego obiektu.
Hala Gwardii: Od baru mlecznego do unikalnych konceptów
Hala Mirowska i Hala Gwardii wybudowane w latach 1899-1901 stały się na długo największymi obiektami handlowymi w Warszawie. Po drugiej wojnie światowej Hala Gwardii służyła jako tymczasowa zajezdnia autobusowa, a po przekazaniu klubowi Gwardia Warszawa stała się centrum polskiego boksu

Z założenia warszawska Hala Gwardii ma być połączeniem tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością oraz stoiskami kulinarnymi. Ma łączyć rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego, tak jak lizbońskie Mercado de Ribera czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Jednocześnie będzie uzupełnieniem i poszerzeniem obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali. Jak tłumaczy Krystyna Chami, tak wykreowany postindustrialny obiekt z bogatą historią i ciekawą ofertą kulinarno-kulturalną może stać się atrakcją turystyczną dla odwiedzających Warszawę gości z Polski i ze świata, w tym także zapoznawać z naszą tradycyjną i nowoczesną ofertą gastronomiczną.

Jakiego typu kuchnie zagoszczą wśród 20 lokali w Hali Gwardii? – Znajdziemy tu większość typowych kuchni świata od hiszpańskiego tapas baru po knajpy rybne bliższe południowym krańcom Europy, po kuchnię alzacką, gruzińsko-ukraińską, brazylijską czy indyjską. Nie zabraknie też kuchni polskiej, w tym klasycznego baru mlecznego. Znajdą się również koncepty wegańskie i autorskie łączące różne kuchnie świata – wylicza Krzysztof Cybruch.

Dalsza część artykułu (84%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Bohdan 2017-08-30 20:23:44

    To świetnie, że powstaje tak wysmakowane miejsce. Ale jeśli zarządca nie zadba o czystość otoczenia, czyli jeśli pozostanie taki brud i bałagan w sąsiadującym bazarkiem tuż obok odnowionej hali, to może do nowej placówki ktoś przyjdzie wtedy gdy zapadnie zmrok. Już o godz. 15 sterty śmieci odrzucają bardziej wrażliwych klientów od tego smrodliwego bazarku. No i ulica prowadząca do obu hal - pełna śmieci, zapaskudzona i odpychająca. Tym nowy zarządca chce przyciągnąć turystów?

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!