Hala Gwardii: Od baru mlecznego do unikalnych konceptów
- Autor: Anna Wrona, Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
- Data: 24-08-2017, 10:18

Z założenia warszawska Hala Gwardii ma być połączeniem tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością oraz stoiskami kulinarnymi. Ma łączyć rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego, tak jak lizbońskie Mercado de Ribera czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Jednocześnie będzie uzupełnieniem i poszerzeniem obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali. Jak tłumaczy Krystyna Chami, tak wykreowany postindustrialny obiekt z bogatą historią i ciekawą ofertą kulinarno-kulturalną może stać się atrakcją turystyczną dla odwiedzających Warszawę gości z Polski i ze świata, w tym także zapoznawać z naszą tradycyjną i nowoczesną ofertą gastronomiczną.
Jakiego typu kuchnie zagoszczą wśród 20 lokali w Hali Gwardii? – Znajdziemy tu większość typowych kuchni świata od hiszpańskiego tapas baru po knajpy rybne bliższe południowym krańcom Europy, po kuchnię alzacką, gruzińsko-ukraińską, brazylijską czy indyjską. Nie zabraknie też kuchni polskiej, w tym klasycznego baru mlecznego. Znajdą się również koncepty wegańskie i autorskie łączące różne kuchnie świata – wylicza Krzysztof Cybruch.
komentarze (1)
To świetnie, że powstaje tak wysmakowane miejsce. Ale jeśli zarządca nie zadba o czystość otoczenia, czyli jeśli pozostanie taki brud i bałagan w sąsiadującym bazarkiem tuż obok odnowionej hali, to może do nowej placówki ktoś przyjdzie wtedy gdy zapadnie zmrok. Już o godz. 15 sterty śmieci odrzucają bardziej wrażliwych klientów od tego smrodliwego bazarku. No i ulica prowadząca do obu hal - pełna śmieci, zapaskudzona i odpychająca. Tym nowy zarządca chce przyciągnąć turystów?
Odpowiedz