Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Japońska kuchnia na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO

Japońska kuchnia, zwana washoku, została w tym tygodniu wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Charakteryzuje ją użycie świeżych, naturalnych składników oraz silny związek z rodzimą tradycją kulturową.

W porównaniu z innymi kuchniami tego regionu Azji, japońskie specjały cechują się łagodnym smakiem, gdyż przypraw używa się oszczędnie, a nieodzownym składnikiem każdego posiłku jest ryż, który neutralizuje intensywne smaki.

Poza ryżem typowy posiłek japońskiej kuchni powinien zawierać zupę miso, czyli wywar sporządzany na bazie sproszkowanej ryby bonito z dodatkiem pasty sojowej, do którego w zależności od pory roku dobiera się pozostałe składniki. Najczęściej jest to tofu (twaróg sporządzany z mleka sojowego) oraz wodorosty.

Do tych dwóch elementów dołączane są liczne przekąski - świeże lub piklowane warzywa, ryby i owoce morza. Każda z nich umieszczona jest w osobnym naczyniu, ponieważ w odróżnieniu od europejskiej tradycji kulinarnej, w Japonii unika się mieszania ze sobą składników o odmiennym smaku, aby wydobyć z nich indywidualne właściwości.

Charakterystyczną cechą washoku jest sezonowość; preferuje się świeże, naturalne składniki, dlatego pojawiające się na stole przekąski zmieniają się wraz z porami roku. Na wiosnę na talerzach goszczą pędy bambusa, natomiast jesienią - kasztany i grzyby.

Japońską kuchnię charakteryzuje upodobanie do surowych potraw. Zasada ta nie dotyczy jedynie ryb używanych do sporządzania popularnego na całym świecie sushi, ale też na przykład jajek; Japończycy często spożywają je w stanie surowym, osobno, bądź zmieszane z ryżem. Równie powszednie jest użycie nieprzetworzonego mięsa: w wielu regionach dużą popularnością cieszy się basashi - potrawa, której głównym składnikiem są cienkie plastry surowej koniny.

Komitet UNESCO obradujący w stolicy Azerbejdżanu Baku docenił rolę kuchni w budowaniu japońskiej tożsamości kulturowej. "Przekazywana z pokolenia na pokolenie, tradycja washoku odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu społecznej solidarności wśród Japończyków, zapewniając im poczucie odrębnej tożsamości" - uzasadniono decyzję komitetu.

Szczególnie w okresie świątecznym łatwo zaobserwować związki łączące washoku z japońską tradycją kulturową. Nieodzownym elementem celebracji Nowego Roku, które ze względu na rodzinny charakter przypominają polskie święta Bożego Narodzenia, są tradycyjne posiłki noworoczne - osechiryori. Składa się na nie wiele charakterystycznych dań, między innymi czarna fasola sojowa czy ikra śledzia, których spożycie ma przynieść szczęście w rozpoczynającym się roku.

więcej informacji:

UNESCO RSS ALERT    /    Japonia RSS ALERT    /    kuchnia azjatycka RSS ALERT    /    kuchnia japońska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.30.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!