• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Kartacze i piróg pierekaczewnik to tradycyjne potrawy Podlasia

Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
  • Autor: PAP
  • Data: 27-07-2012, 10:33

Kartacze to duże, owalne pyzy z ziemniaków z nadzieniem mięsnym. Podaje się je z zasmażką. Potrawa pochodzi z Suwalszczyzny i pogranicza polsko-litewskiego.

Można je kupić w niemal każdej restauracji i barze. Zachowała się także tradycja robienia ich w domach - "raz na jakiś czas". Wówczas trzeba przygotować ok. 10 kg surowych ziemniaków, które należy obrać i zetrzeć na tarce, do masy dodać 3 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków. W dłoni formować owalne pyzy, które nadziewa się przyprawionym, mielonym mięsem i gotuje. Z tej ilości powstaje 20-30 kartaczy, które polewa się duszoną cebulą z boczkiem.

Wśród mieszkańców Suwalszczyzny od wielu lat trwa debata, kto i gdzie wyrabia najlepsze kartacze, ale nigdy nie zorganizowano konkursu, który by wyłonił zwycięzcę.

W Podlaskiem wypiekany jest też tatarski piróg - pierekaczewnik. Jak podają źródła historyczne, polscy Tatarzy wypiekali tę potrawę od XVIII wieku. Pierekaczewnik to przekładaniec wielowarstwowego ciasta z farszem. Są trzy jego rodzaje: z mięsem, z jabłkami i rodzynkami oraz z białym serem. Ciasto rozwałkowywane jest na bardzo cienkie warstwy i razem z farszem zwijane w rulon. Po upieczeniu pierekaczewnik przypomina wyglądem muszlę ślimaka. W 2009 roku ten przysmak został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność".

Jednym z najbardziej znanych w Polsce regionalnych serów jest ser koryciński, nazywany też swojskim. W Korycinie koło Białegostoku wytwarzana jest lokalna odmiana żółtego sera podpuszczkowego, produkowana z niepasteryzowanego krowiego mleka. Miejscowa legenda głosi, że okoliczni mieszkańcy nauczyli się jego produkcji od Szwajcarów, którzy walczyli na Podlasiu w polskich szeregach podczas potopu szwedzkiego. W 2005 r. ser koryciński "Swojski" został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Innym znakiem rozpoznawczym pogranicza polsko-litewskiego jest sękacz. Przeciętny ma ok. 50-60 cm wysokości. Do jego wykonania potrzeba nawet pięćdziesiąt jajek, kilogram cukru, kilogram mąki, kilogram tłuszczu i litr śmietany. Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec z ciastem jest obracany, dzięki czemu tworzą się na nim charakterystyczne sęki - sople. W środku sękacz jest pusty.

"Suwalszczyzna to miejsce wielkiej liczby dobrych smaków, miejsce, gdzie mamy dzikość natury, gdzie jedzenie smakuje inaczej" - powiedział PAP Michał Grnyo, wielbiciel potraw regionalnych ze stowarzyszenia Sloow Food Vigrensis.

Suwalszczyzna i Podlasie słyną ze świetnych miodów. Miód pochodzący z Sejneńszczyzny został wpisany na początku roku przez UE na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Miód wytwarzany jest z kilkudziesięciu charakterystycznych roślin miododajnych (m.in. z różnych gatunków wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej). Znajduje to odzwierciedlenie w charakterystycznym silnym aromacie oraz goryczkowatym smaku miodu. Cechą specyficzną miodu jest również jego zabarwienie - od ciemnożółtego do ciemnozłotego - oraz lekkie zmętnienie. Ceniony jest m.in. miód "Lipiec Białowieski", wytwarzany z lipy drobnolistnej, charakterystycznej dla Puszczy Białowieskiej

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!