Kryzys po zatruciu salmonellą: Czy Green Caffe Nero wyjdzie obronną ręką?
- Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
- Data: 06-06-2018, 10:18

Informacje o zatruciu się klientów ciastem podawanym w kawiarniach sieci Green Caffe Nero w Warszawie bardzo szybko trafiły do publicznej informacji. (Czytaj: Green Caffe Nero sprzedało ciasta z salmonellą. Kilkanaście osób trafiło do szpitala )
Firma w pierwszym kroku rozesłała do redakcji oficjalne oświadczenie. Zaznaczono w nim, że po sygnale od klienta Green Caffe Nero natychmiast wprowadziło działania zapobiegawcze - wycofano wszystkie ciasta z kremem, które mogłyby się okazać potencjalną przyczyną sygnalizowanych niedyspozycji żołądkowych.
komentarze (4)
A może trzeba było stosować się do ustawy " O bezpieczeństwie żywności - HACCP " i stosować w transporcie i w przechowywaniu produktów wzorcowane w akredytowanym laboratorium termometry i rejestratory temperatury. Wtedy nie było by takich problemów. Ale oczywiście najważniejsze jest cięcie kosztów. A płacą za to oczywiście konsumenci.
OdpowiedzBzdura! Do czego Ci ten termometr akredytowany? Do ciasta???
OdpowiedzKarolinko, przeczytaj dokładnie mój post. Termometr wzorcowany przez laboratorium akredytowane to znaczy takie laboratorium, które potrafi potwierdzić czy termometr poprawnie mierzy temperaturę. Temperatura jest punktem krytycznym przy transporcie i przechowywaniu żywności. Mówią o tym wymagania (międzynarodowe) bezpieczeństwa żywności oznaczane angielskim skrótem HACCP. Zapytaj wujka gogle co oznacza ten skrót. Przez to, że podobnie jak Ty, wielka sieć zagranicznych kawiarni ignoruje przepisy, wiele ludzi ucierpiało.
OdpowiedzObserwator nie ma racji! Sam "certyfikowany" termometr to mało! Potrzebna jest obróbka termiczna produktu podawanego do jedzenia!
Odpowiedz