Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
HoReCa

Kryzys po zatruciu salmonellą: Czy Green Caffe Nero wyjdzie obronną ręką?

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 06-06-2018, 10:18
Green Caffe Nero w obliczu kryzysu związanego z zatruciami salmonellą wykonało już wiele ruchów dążących do opanowania sytuacji. W sprawę szybko zangażował się prezes sieci, Adam Ringer, który przeprosił klientów poprzez film upubliczniony w social media. Komentarze pod tym nagraniem pokazują, że nie każdy kryzys wiąże się automatycznie z lawiną hejtu.
Kryzys po zatruciu salmonellą: Czy Green Caffe Nero wyjdzie obronną ręką?
Adam Ringer, prezes Green Caffe Nero; kadr z filmu na facebooku

Informacje o zatruciu się klientów ciastem podawanym w kawiarniach sieci Green Caffe Nero w Warszawie bardzo szybko trafiły do publicznej informacji. (Czytaj: Green Caffe Nero sprzedało ciasta z salmonellą. Kilkanaście osób trafiło do szpitala )

Firma w pierwszym kroku rozesłała do redakcji oficjalne oświadczenie. Zaznaczono w nim, że po sygnale od klienta Green Caffe Nero natychmiast wprowadziło działania zapobiegawcze - wycofano wszystkie ciasta z kremem, które mogłyby się okazać potencjalną przyczyną sygnalizowanych niedyspozycji żołądkowych.

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (4)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Obserwator 2018-06-06 10:04:10

    A może trzeba było stosować się do ustawy " O bezpieczeństwie żywności - HACCP " i stosować w transporcie i w przechowywaniu produktów wzorcowane w akredytowanym laboratorium termometry i rejestratory temperatury. Wtedy nie było by takich problemów. Ale oczywiście najważniejsze jest cięcie kosztów. A płacą za to oczywiście konsumenci.

    Odpowiedz
  • Karolina 2018-06-06 20:47:37

    Bzdura! Do czego Ci ten termometr akredytowany? Do ciasta???

    Odpowiedz
  • Obserwator 2018-06-06 23:04:18

    Karolinko, przeczytaj dokładnie mój post. Termometr wzorcowany przez laboratorium akredytowane to znaczy takie laboratorium, które potrafi potwierdzić czy termometr poprawnie mierzy temperaturę. Temperatura jest punktem krytycznym przy transporcie i przechowywaniu żywności. Mówią o tym wymagania (międzynarodowe) bezpieczeństwa żywności oznaczane angielskim skrótem HACCP. Zapytaj wujka gogle co oznacza ten skrót. Przez to, że podobnie jak Ty, wielka sieć zagranicznych kawiarni ignoruje przepisy, wiele ludzi ucierpiało.

    Odpowiedz
  • Salmonelli - NIE! 2018-06-08 11:21:06

    Obserwator nie ma racji! Sam "certyfikowany" termometr to mało! Potrzebna jest obróbka termiczna produktu podawanego do jedzenia!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!