Łatwiejszy dostęp do restauracji typu fast food zwiększa liczbę zawałów serca
Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą naukowcy. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku cztery dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.

Autorami odkrycia są naukowcy z University of Newcastle w Australii. Wyniki swojego badania przedstawili na łamach "European Heart Journal".
"Nasze wyniki są spójne zarówno dla obszarów wiejskich, jak i miejskich, oraz uwzględniają takie czynniki, jak wiek, otyłość, stężenie lipidów we krwi, ciśnienie krwi, palenie papierosów i cukrzycę. To kolejny dowód podkreślający znaczenie sposobu żywienia dla ogólnego stanu zdrowia" - podkreślają autorzy publikacji.
Jak dodają, choroba niedokrwienna serca - w tym zawał - to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie. "Wiadomo, że jedzenie fast foodów wiąże się z większym prawdopodobieństwem śmiertelnych, ale też niekończących się zgonem, zawałów serca. Mimo tego gwałtownie rośnie ilość, a co za tym idzie - dostępność lokali gastronomicznych serwujących żywność typu fas food. Podkreśla to potrzebę zbadania roli dostępności tego rodzaju żywności dla prawdopodobieństwa zawału serca" - mówi główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.
Analizą objęto 3070 pacjentów przyjętych do szpitali Nowej Południowej Walii z zawałem serca w latach 2011-2013. Dzięki bazom danych oraz znajomości kodów pocztowych wszystkich chorych naukowcy mogli bez trudu określić, ile restauracji typu fast food znajduje się w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Fast foody zdefiniowano jako dziesięć najpopularniejszych w Australii barów szybkiej obsługi (na podstawie badania populacyjnego przeprowadzonego w 2018 roku). Badacze zarejestrowali całkowitą liczbę takich punktów sprzedaży na każdym obszarze samorządowym i porównali poszczególne rejony w celu oszacowania związku pomiędzy zagęszczeniem lokali typu fast food a występowaniem zawałów serca.
"Poprzednie badania wykazały, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, ściśle wiążą się z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wyraźna określona" - tłumaczy Saluja.
"Tymczasem wszechobecność fast foodów jest bardzo charakterystycznym czynnikiem rozwoju współczesnych wsi i miast - dodaje naukowiec. - To, że udowodniliśmy ich związek z pogorszeniem stanu zdrowia stanowi dodatkowy element w zarządzaniu chorobami układu sercowo-naczyniowego i podkreśla potrzebę zajęcia się tym problemem podczas tworzenia przepisów dotyczących zdrowia publicznego".
