Linie Emirates inwestują w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie
Inwestując w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie, linie Emirates prowadzą całodobową kuchnię w Dubaju, gdzie 1 200 kucharzy przyrządza aż 12 450 różnych dań. Zespół dostarcza posiłki dla 590 lotów dziennie.

Linie Emirates oferują jedzenie z każdego regionu, do którego latają. Na przykład lecąc do Japonii, można spróbować prawdziwych potraw kaiseki i bentō podawanych z japońską zastawą stołową i serwisem do herbaty.
Niedawno przewoźnik wprowadził nowe menu na trasach do Australii. Prace nad jadłospisem, w których uczestniczyli miejscowi kucharze, trwały 14 miesięcy. Nowe menu oferuje szeroki wybór tradycyjnych dań lokalnych takich, jak kiełbaski jagnięce z miętą. Ze względu na wielokulturowy charakter Australii znalazły się w nim także akcenty azjatyckie oraz składniki i smaki z Bliskiego Wschodu.
Aby nadążyć za regionalnymi i sezonowymi trendami kulinarnymi, linie Emirates zmieniają swoje menu pokładowe każdego miesiąca i nieustannie udoskonalają przepisy.
Zróżnicowanie jadłospisów na poszczególnych trasach odzwierciedlają kosze z pieczywem podawanym na pokładzie. Pieczywo smakowe i chleby na zakwasie cieszą się popularnością na trasach europejskich, z kolei chlebki paratha, puri i naan serwowane są na wszystkich dziewięciu trasach Emirates do Indii. Lecąc na Bliski Wschód, pasażerowie mogą spróbować pieczywa arabskiego –markouk – bardzo cienkiego, przaśnego chleba często spotykanego w tym regionie, czy manakeesh z przyprawą zatar lub serem.
W klasach premium posiłki są serwowane na porcelanie stołowej Royal Doulton z kompletem sztućców Robert Welch, które zostały zaprojektowane specjalnie dla Emirates.
W europejskich wersjach menu przeważają białka pełnowartościowe z dodatkami na bazie skrobi, tj. mięso i ryby z rusztu podawane z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Na pasażerów podróżujących klasą ekonomiczną na trasie Warszawa-Dubaj czekają m. in. sałatka kukurydziana na przystawkę, wołowina duszona z rozmarynem podawana z purée ziemniaczanym i warzywami sezonowymi jako danie główne oraz deser czekoladowy.
W klasie biznes pasażerowie mogą spróbować roladek z pieczonej wołowiny z chrzanem podawanych na sałatce buraczanej z sosem musztardowo-miodowym na przystawkę, pieczonego kurczaka nadziewanego serem i szpinakiem w sosie śmietanowo-grzybowym z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami na maśle, kończąc posiłek deserem limonkowo-migdałowym na spodzie z orzechów laskowych z warstwą musu cytrynowego podawanym z czarnymi porzeczkami w syropie.
Linie Emirates kładą nacisk na proste, dobrze przyrządzone potrawy z najwyższej jakości świeżych składników. Przewoźnik pozyskuje produkty dzięki wieloletniej współpracy z partnerami na całym świecie, wspierając lokalnych dostawców i producentów zdrowej żywności. Każdego roku linie sprowadzają między innymi ponad 15 000 kilogramów perskiego sera feta z Doliny Yarry w Australii. Oliwa serwowana na pokładzie pochodzi wyłącznie z regionu Monte Vibiano we Włoszech, z którym przewoźnik współpracuje już od ponad 15 lat.