• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Lubuskie to region o bogatych tradycjach winiarskich

Wino to produkt, który charakteryzuje województwo lubuskie - region o bogatych tradycjach winiarskich. Smaki charakterystyczne dla Lubuskiego to także znakomite miody i chleby.
  • Autor: PAP
  • Data: 27-07-2012, 10:37

"Naszym najważniejszym produktem jest na pewno lubuskie wino, które stało się już naszą marką. Region lubuski może się jednak pochwalić również innymi produktami. Wśród zarejestrowanych wyrobów kulinarnych są wspaniałe chleby, aromatyczne mięsa i słynne pitne miody. Polecam!" - powiedziała PAP marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.

Czołowe miejsce na liście produktów regionalnych w województwie lubuskim zajmuje wino gronowe, które powstaje w rodzinnej winnicy "Kinga" w Starej Wsi niedaleko Nowej Soli. "To wino tradycyjne, z prawdziwego soku gronowego, bez dodatku wody i cukru. Nie dodajemy do niego żadnych ulepszaczy" - zapewniła PAP właścicielka winnicy Kinga Koziarska.

Winnicę założyli jej rodzice w 1985 roku. "Jest to wino wyjątkowe ze względu na swój delikatny, rześki, lekki aromat. Turyści, którzy nas odwiedzają, są pozytywnie zaskoczeni, że lubuskie wina nie odbiegają jakością od zagranicznych, dostępnych w wielu sklepach" - powiedziała Koziarska.

Uprawę winorośli prowadzono dawniej na zboczach całej Pradoliny Odrzańskiej, a produkcję wina rozwijano w Gubinie, Krośnie Odrzańskim i Sulechowie. W Zielonej Górze działało siedem znaczących winnic, w tym słynne zakłady Gremplera. Powstała z nich po 1945 roku Lubuska Wytwórnia Win, która w 1999 roku została zlikwidowana.

Zachwyt mieszkańców i turystów budzą nie tylko wina, ale także pyszne miody, pieczywo i wypieki, jak strudel i paska bukowińska - tradycyjne wypieki górali czadeckich, którzy osiedlili się na Ziemi Lubuskiej, oraz bochen chleba starowiejskiego.

"Chleb starowiejski wypieka w naszej rodzinie już czwarte pokolenie. Pieczemy go w piecu opalanym drewnem, na liściu chrzanu, z mąki bez ulepszaczy, na naturalnym zakwasie. Aby go uszlachetnić dodajemy gotowane ziemniaki, skwarki i kminek" - powiedział PAP Władysław Giza z piekarni "Bukowianka" w Bukowinie Bobrzańskiej koło Żagania.

Chleb starowiejski jest dostępny na targowiskach województwa lubuskiego i dolnośląskiego.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!