Restauracja McDonald przy ul. Konstytucji w Bytomiu została zamknięta 10 czerwca. Jak poinformował serwis slask.eska.pl Dominik Szulowski z McDonald's Polska, powodem takiej decyzji był zły stan techniczny budynku i rosnące koszty utrzymania.
Z ekspertyzy technicznej sporządzonej w 2012 roku wynikało, że dotknięty tzw. szkodami górniczymi lokal może funkcjonować, ale pod warunkiem stałego monitorowania odchyleń szkieletu budynku.
Dominik Szulowski z McDonald's Polska mówił, że regularnie wykonywane pomiary wskazywały na zwiększanie się tych odchyleń, co wiązało się z różnymi odkształceniami np. stolarki, wypiętrzeniami itp. Przeciwdziałanie im było coraz bardziej kosztowne i kłopotliwe. Rachunek ekonomiczny nie uzasadniał ponoszenia dalszych nakładów czy tym bardziej inwestowania w modernizację lokalu.
Podkreślił jednak, że w żadnym momencie nie zachodziło ryzyko zawalenia budynku. Bo faktyczne wychylenie słupów było dwa razy mniejsze niż założony w ekspertyzie graniczny poziom, przy którym może dojść do utraty nośności konstrukcji i tym samym zawalenia.
Czytaj więcej na slask.eska.pl.
komentarze (3)
Żadna strata. Oby pustkę na rynku wypełnił jakiś bar mleczny.
OdpowiedzJak MC Donalds mógł zamknąć restaurację jak oni mają same BARY . Restauracja to talerze , sztućce i obsługa kelnerska. Może w USA ro restauracje ale w Europie to BARY !!!!!!!!!!
OdpowiedzTaka z nich restauracja jak z koziej dupy trąbka.
Odpowiedz