Restauracja McDonald przy ul. Konstytucji w Bytomiu została zamknięta 10 czerwca. Jak poinformował serwis slask.eska.pl Dominik Szulowski z McDonald's Polska, powodem takiej decyzji był zły stan techniczny budynku i rosnące koszty utrzymania. 

Z ekspertyzy technicznej sporządzonej w 2012 roku wynikało, że dotknięty tzw. szkodami górniczymi lokal może funkcjonować, ale pod warunkiem stałego monitorowania odchyleń szkieletu budynku.

Dominik Szulowski z McDonald's Polska mówił, że regularnie wykonywane pomiary wskazywały na zwiększanie się tych odchyleń, co wiązało się z różnymi odkształceniami np. stolarki, wypiętrzeniami itp. Przeciwdziałanie im było coraz bardziej kosztowne i kłopotliwe. Rachunek ekonomiczny nie uzasadniał ponoszenia dalszych nakładów czy tym bardziej inwestowania w modernizację lokalu.

Podkreślił jednak, że w żadnym momencie nie zachodziło ryzyko zawalenia budynku. Bo faktyczne wychylenie słupów było dwa razy mniejsze niż założony w ekspertyzie graniczny poziom, przy którym może dojść do utraty nośności konstrukcji i tym samym zawalenia.  

Czytaj więcej na slask.eska.pl.