McDonalds: Produkty drobiowe w restauracjach są bezpieczne
W odniesieniu do informacji, która ukazała się 16.03.2012 r. w serwisie PAP powołującej się na wczorajszy materiał Chińskiej Telewizji Państwowej CCTV, dotyczący działań wyjaśniających prowadzonych w jednym z chińskich lokali sieci, McDonalds Polska oświadcza, że kwestie jakości produktów oferowanych w restauracjach są traktowane przez firmę priorytetowo.
- Wszystkie wyroby spożywcze, w tym także produkty drobiowe, są wysokiej jakości i przygotowywane są z surowców pochodzących od sprawdzonych dostawców. Proces produkcji realizowany jest w ściśle określonym i kontrolowanym rygorze technologicznym - komentuje Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych, McDonalds Polska.
- Sprawa relacjonowana przez chińską telewizję ma wyłącznie charakter domniemania odnoszącego się do czasu przechowywania gotowego produktu i wewnętrznego standardu obowiązującego w tym zakresie na lokalnym rynku - tłumaczy.
Przypomnijmy, chińska telewizja państwowa CCTV w czwartek oskarżyła sieć barów szybkiej obsługi McDonalds i francuski koncern Carrefour o sprzedawanie mięsa z kurcząt po terminie spożycia. Według CCTV jeden z lokali McDonald's w Pekinie sprzedawał skrzydełka kurczaka 90 minut po ich przygotowaniu, podczas gdy według standardów firmy ograniczenie czasowe wynosi 30 minut.
Czytaj także: CCTV: Carrefour i McDonalds sprzedają w Chinach przeterminowane mięso


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.