• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Na Dolnym Śląsku w restauracji zjemy gołąbki krużewnickie i keselicę

Czarne gołąbki krużewnickie, keselica czyli rodzaj żuru, miody pitne oraz karp smażony i wędzony wprost ze Stawów Milickich znalazły się wśród innych tradycyjnych potraw Dolnego Śląska na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  • Autor: PAP
  • Data: 27-07-2012, 10:08

Wrocławscy restauratorzy słabo jednak znają regionalne wyroby. Nieco lepiej wygląda sytuacja z potrawami regionalnymi w gospodarstwach agroturystycznych oraz na bazarach i regionalnych jarmarkach.

Wyroby regionalne - przede wszystkim ryby, zwłaszcza karpia ze Stawów Milickich - można dostać na jednym z największych targowisk we Wrocławiu oraz przy samych Stawach Milickich. Dominuje tam wędzony karp, który - jak zapewniał PAP sprzedawca - cieszy się dużym powodzeniem.

Produkty regionalne można również kupić podczas jarmarków organizowanych w miastach w regionie, np. piwa wytwarzane w małych browarach na Dolnym Śląsku, miody z Borów Dolnośląskich i "wina śląskie" wytwarzane w dwóch dolnośląskich winnicach w okolicach Wrocławia.

Dyrektor wydziału obszarów wiejskich Dolnośląskiego Urzędu Marszałkowskiego, Paweł Czyszczoń, tłumaczył PAP, że Dolny Śląsk jest dość nietypowym regionem, gdyż po II wojnie światowej niemal całkowicie została wymieniona na tym terenie ludność. Niemcy wyjechali, a na ich miejsce przybyli Polacy, głównie z Kresów Wschodnich, zwłaszcza z Lwowa i okolic. "W regionie można znaleźć potrawy niemieckie, te charakterystyczne dla Kresów Wschodnich, ale też i z Grecji czy Bośni" - mówił dyrektor. Jak zaznaczył, Dolny Śląsk to tygiel kulturowy, a co za tym idzie i tygiel kulinarny. "Ludzie przyjeżdżali w te regiony i przywozili ze sobą swoje smaki i charakterystyczne potrawy" - mówił dyrektor.

Przyznał, że obecnie na Dolnym Śląsku potraw regionalnych można spróbować w niewielu miejscach i są to najczęściej gospodarstwa agroturystyczne lub małe lokalne winnice czy browary. "Chcemy stworzyć przewodnik kulinarny, w którym będzie można nie tylko poznać potrawy regionalne Dolnego śląska, ale i dowiedzieć się, gdzie ich można skosztować" - mówił Czyszczoń.

W większości wrocławskich restauracji i barów tradycyjne produkty regionalne są niedostępne, nie figurują nawet w kartach, a restauratorzy nie potrafili wymienić choćby jednej charakterystycznej dla Dolnego Śląska potrawy. Pytani przez PAP, czy w ich lokalu można zjeść jakąś potrawę regionalną, albo odpowiadali krótko "nie", albo dopytywali się, o jakie potrawy chodzi.

PAP nie udało się znaleźć w stolicy Dolnego Śląska restauracji, gdzie można zamówić gołąbki z kaszą gryczaną, rodzaj żuru zwany keselicą czy tzw. śląskie niebo czyli plastry wędzonego pieczonego mięsa wieprzowego z boczkiem, polane sosem z suszonymi jabłkami, śliwkami, morelami i gruszkami.

Jak wyjaśnił PAP wrocławski restaurator z Rynku, w menu jego lokalu można znaleźć liczne potrawy kuchni staropolskiej, ale nie ma produktów charakterystycznych dla regionu dolnośląskiego. "Nie serwujemy takich dań, a nawet nie wiemy, jakie potrawy są charakterystyczne dla naszego regionu" - przyznał restaurator. Zaznaczył, że jeszcze nikt z jego klientów nie pytał o takie potrawy.

Z miodów pitnych najczęściej w restauracjach pojawiają się dwójniak, trójniak, czwórniak, ale nie ma miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich, wielokwiatowych miodów z Doliny Baryczy, sudeckich miodów wielokwiatowych ani sudeckich miodów gryczanych. To właśnie te ostatnie znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Dolnego Śląska. Jedynym wyrobem dostępnym w restauracjach z Listy jest Piwo Książęce i Wrocławskie ze Lwówka.

"Perły", czyli nagrody dla produktów regionalnych przyznawane w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", dla Dolnego Śląska zdobyły: przysmak galicyjski (mięso konserwowane w słoikach), nalewka z aronii, nalewka z czarnej porzeczki "Smorodina", karp milicki wędzony, ogórki konserwowe ścinawskie i dżem czereśniowy z Gajowa. Tych produktów również nie można jednak znaleźć w menu wrocławskich restauracji.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!