Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

strefa premium

Na polskim rynku gastronomicznym jest ciągle sporo do zrobienia (wywiad)

  • Autor: Jakub Szymanek
  • Data: 28-03-2022, 10:07
Gastronomia cały czas się zmienia i ewoluuje – powiedział Marcin Wachowicz, współwłaściciel takich lokali jak: Aioli, Banjaluka, Momu i SingSing. Restaurator w rozmowie z nami ocenił obecną sytuację na rynku gastronomicznym i opowiedział o perspektywach dla tego sektora.

Na polskim rynku gastronomicznym jest ciągle sporo do zrobienia (wywiad)
Marcin Wachowicz, współwłaściciel takich lokali jak: Aioli, Banjaluka, Momu i SingSing, w rozmowie z nami ocenił m.in. obecną sytuację na rynku gastronomicznym. / fot. JS

Jakub Szymanek: Wiosną ubiegłego roku podczas naszej rozmowy prognozowałeś zmiany w gastronomii w wyniku pandemii. Jakie zmiany zaszły w tym czasie w sektorze restauracyjnym?

Marcin Wachowicz: Gastronomia cały czas się zmienia i ewoluuje. Wdrażamy nowe systemy i rozwiązania, żeby przyspieszyć i ustandaryzować wszystko, co robimy w restauracji. Na pewno pandemia przyspieszyła ten proces w tempie dotąd niespotykanym. Restauratorzy zaczęli szukać rozwiązań technologicznych, dzięki którym restauracja ma coraz mniej ubytków i strat.

Obecnie restauratorzy oglądają złotówkę z każdej strony. To już nie jest ten świat, gdzie pewne obszary w restauracji były miękko traktowane. Wcześniej straty produkcyjne były inaczej rozliczane, często w ogóle nie były brane pod uwagę przy wyliczeniach. Po prostu wpisywało się straty, przykładowo 1000 zł straty i trudno. A dzisiaj okazuje się, że ten 1000 zł czy inna kwota w zbiorowym rozliczeniu dają spore sumy. W restauracji zaczyna się szanować wszystkie pieniądze.

Dalsza część artykułu (93%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!