O japońskich smakach i produktach podczas seminarium „Taste of Japan”
- Autor: JS/portalspozywczy.pl
- Data: 27-03-2019, 15:00

W tym roku przypada setna rocznica nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią, dodatkowo Japonia i UE ratyfikowały EPA (Porozumienie o Partnerstwie Gospodarczym) i weszło ono w życie. Seminarium oraz przyjecie zostały zorganizowane, ponieważ japońskie produkty spożywcze, na które cła zostały zniesione, takie jak produkty morskie oraz przetwory, przyprawy i inne produkty cieszę się dużym zainteresowaniem.
„Seminarium dot. kultury kuchni japońskiej oraz potraw japońskich z wykorzystaniem produktów japońskich, na które cło zostało zniesione w wyniku EPA” zostało przeprowadzone dla 50. przedstawicieli lokalnych przedsiębiorstw spożywczych oraz mediów. Ambasador Dobrej Woli i Kuchni Japońskiej Pan Ogawa Hirotoshi był wykładowcą i przeprowadził lekcję na temat sosu sojowego i pasty miso, przyprawy mirin, słodu ryżowego, sake oraz innych fermentowanych produktów spożywczych oraz przedstawił sposoby użycia sosu teriyaki. Do tego przygotował na spróbowanie Seriolę (Seriola quinqueradiata) w sosie teriyaki.
komentarze (0)