Olimp stawia na zdrową żywność
Grupa Gastromall właściciel najszybciej rozwijającej się sieci z jedzeniem na wagę pod marką Olimp wprowadza do menu restauracji potrawy wzbogacone błonnikiem. Nowe przepisy i dania to efekt współpracy z nowym partnerem handlowym posiadającym zaplecze badawczo-naukowe.
Menu Olimpu poszerzone zostanie o dania mączne i na bazie ziemniaków (kopytka, pyzy, kluski śląskie, placki ziemniaczane) przygotowane w oparciu o innowacyjną formułę zdrowej żywności wzbogaconej dodatkiem błonnika. Technolodzy nowego partnera Olimpu o wieloletnim doświadczeniu w opracowywaniu zdrowego i dietetycznego jedzenia (w tym bezglutenowego) przez dwa lata współpracowali w tym celu m.in z naukowcami z Katedry Technologii Węglowodanów i Katedry Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Błonnik wykazuje m.in. działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe oraz sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi, jest także niezastąpionym sprzymierzeńcem odchudzania, gdyż wspomaga procesy trawienne. We współpracy z partnerem Grupa Gastromall wprowadza także mieszankę przypraw bez glutaminianu sodu.
Dania z dodatkiem błonnika sprzedawane będą w sieci Olimp w regularnej cenie 2,98 zł za 100 g. W stałej ofercie Olimpu pojawią się z początkiem marca br.
Przeczytaj także:
Gastromall otworzy w tym roku kilka restauracji Olimp
