Paryska restauracja dla golasów zostanie zamknięta
- Autor: PAP
- Data: 08-01-2019, 18:21

Lokal zostanie zamknięty 16 lutego z powodu zbyt małej liczby klientów.
Usytuowany we wschodniej części Paryża "O'Naturel" otwarto w listopadzie 2017 r. Po przejściu z szatni, gdzie musieli zostawić też komórki, klienci w stroju Adama lub Ewy mogli delektować się kuchnią "bistronomiczną" za 39-49 euro za trzy dania. Lokal postrzegano jako dowód na popularność naturyzmu.
"Bistronomique" to neologizm ukuty z wyrazów bistro i gastronomia, a oznacza wszelkiego rodzaju bary podające wyrafinowane dania. W "O'Naturel" podawano m.in. homary, foie gras i ślimaki z natką pietruszki w śmietankowym sosie.
Zapowiedź likwidacji nie zaskoczyła stałego klienta Cedrica Amato, wiceprzewodniczącego Stowarzyszenia Nudystów w Paryżu. Według niego jest "o wiele za wcześnie" na taką restaurację przeznaczoną wyłącznie dla naturystów.
Miejski nudyzm musi jego zdaniem "przejść przez efemeryczne doświadczenia związane z przyjemnością i dzieleniem się". Tak było jego zdaniem z wizytą dla naturystów w paryskim muzeum Palais de Tokyo w maju 2018 roku, kiedy to 160 nudystów w grupkach podziwiało dzieła Neila Beloufy, Kadera Attii, Jean-Jacques'a Lebela. Wcześniej, w 2017 roku, strefę dla nudystów wydzielono w jednym z największych paryskich parków, Bois de Vincennes.
Paryskie Stowarzyszenie Nudystów liczy 80 tys. członków.
Według danych Francuskiej Federacji Nudystów (FFN) liczba Francuzów określających się jako nudyści wzrosła w ciągu ostatnich czterech lat o 50 proc. i wynosi około 2,7 mln. Zdaniem Jacques'a Freemana ze Stowarzyszenia Promocji Swobody Naturyzmu (APNEL) "nagość jest synonimiczna z wolnością".

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Jakie polskie wina warto serwować w restauracji?
-
Francuski zakaz wegetariańskich burgerów staje pod znakiem zapytania
-
Piekło kierowców - prawie 900 km korków w całej Francji
-
Batalia o nazewnictwo produktów roślinnych. Kto na tym straci? [komentarz]
-
Winiarska afera we Francji. Sprzedawali tanie wino jako markowe Bordeaux
-
Co zrobić, by marnować mniej żywności? Spotkanie w Ambasadzie Francji
-
Przysmak Francuzów znika ze stołów. To efekt choroby, z którą walczą od lat
-
Francja jest gotowa wspomóc odblokowanie portu w Odessie
-
Francuscy plantatorzy nie nadążąją zbierać truskawek
-
Zagrożone zbiory pszenicy we Francji
komentarze (0)