Pizza Raport 2011: Polacy najchętniej modyfikują pizzę lub komponują ją sami
PizzaPortal.pl. opracowała raport na podstawie danych z zamówień składanych w restauracjach współpracujących z platformą. Liczba pizzerii stale rośnie, co sprawia, iż lokalom jest coraz trudniej utrzymad stałego klienta. Widać to szczególnie na przykładzie Warszawy, gdzie odsetek zamawiających w ich ulubionej restauracji jest najmniejszy. Liderem jest natomiast Białystok z bardzo wysokim wskaźnikiem klientów powracających do swojej ulubionej restauracji - 96 proc.

Dla jednych wielkość pizzy ma znaczenie, dla innych - już nie tak duże. Liderem, jeżeli chodzi o średnią wielkość pizzy Capricciosa jest Biała Podlaska, a zaraz za nią - Puławy. Statystycznie najmniejsze pizze zamówić można z kolei w Sosnowcu i Rumi. Pizza Portal.pl poszukowała też miast z największą i najmniejszą Capricciosą. Największe pizze udało się znaleźć w Kielcach i Warszawie. Najmniejsze - w Poznaniu i Rypinie.
Ceny najpopularniejszej pizzy w Polsce kształtują się bardzo różnie. Autorzy raportu sprawdzili w poszczególnych miastach Polski procentowe odchylenie od średniej krajowej, która w 2011 wyniosła 23,01 zł dla Capricciosy. Średnio najwięcej za Capricciosę zapłacimy w Sosnowcu, Warszawie, Gliwicach i Kielcach - powyżej 25 zł. Miastami, gdzie można znaleźd najtaosze Capricciosy w Polsce są Rumia oraz Gdynia.
Tendencja zamawiania pizzy w poszczególnych dniach tygodnia w Polsce jest wzrostowa. Weekend stanowi 33 proc. całej sprzedaży z sobotą na czele, która odpowiada za blisko 1/5 zamówień.
Weekendy to czas kiedy pizzerie i restauracje przechodzą oblężenie. W sobotę czy niedzielę najlepiej więc zamawiać przed godziną 13 i po godzinie 20. W ciągu roku dobre dla gastronomii są także dni bezpośrednio przed Bożym Narodzeniem, Nowy Rok oraz Walentynki. W te dni warto uzbroić się w cierpliwośd lub po prostu złożyć zamówienie wcześniej. W ciągu tygodnia najlepiej zamawiać przed 14 i po godzinie 21 - wtedy czas oczekiwania na pizzę powinien być krótszy. Zdecydowanie najsłabszy dzień w roku to 24 grudnia. Wtedy też większość restauracji nie pracuje.
Polacy najchętniej pizzę modyfikują lub komponują sami - w ponad 27 proc. przypadków. Najbardziej popularną pizzą w Polsce jest Capricciosa (ponad 7 proc.), a zaraz za nią Margherita (ponad 5 proc.) i Pepperoni (ponad 4 proc.). Interesująca jest popularnośd pizzy Kebab, która plasuje się wyżej niż np. pizza z pieczarkami (Funghi) czy - zdawało by się, że bardziej popularne - Cztery Sery (Quattro Formaggi). Znamienna dla naszego rynku jest niezwykła różnorodność, jeżeli chodzi o nazewnictwo i zapis nazw pizz, a także dobór składników. Łącznie przeróżne osobliwe nazwy stanowią aż 29 proc. zamówionych w 2011 roku pizz.
Zamawianie pizz online w Polsce jest zajęciem, w którym zdecydowanie dominują mężczyźni. Stanowią oni 70 proc. zamawiających jedzenie w naszym kraju. Ciekawe jest jednak, że preferencje wśród zamawiających kobiet i mężczyzn nie różnią się znacznie - dla mężczyzn i kobiet lista ulubionych pizz jest taka sama. Rozbieżności możemy zaobserwować na poziomie zamówień poszczególnych pizz. Na 10 najpopularniejszych pizz 7 z nich ma większe powodzenie u zamawiających kobiet niż u zamawiających mężczyzn.