Marcin Ceran wśród trendów kulinarnych związanych z food truckami wskazał rozwój kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. 

– Dalej będzie silne przyciąganie ludzi do kuchni azjatyckiej. Na to nie mija moda od roku. Wydaje mi się, że rozwinie się oferta food trucków z kuchnią meksykańską. To będą dwa kluczowe nurty w tym sezonie. Dalej będą w modzie też hamburgery – tłumaczył autor bloga pojedzone.pl

Marcin Ceran zwrócił również uwagę na ogromną rolę mediów społecznościowych w branży gastronomicznej. 

 – Mówiąc o zlotach food trucków, nie wyobrażam sobie imprezy w dzisiejszych czasach bez dobrej promocji w social mediach. Przed, w trakcie i po imprezie pojawia się tyle zdjęć i innych możliwości, żeby zachęcić ludzi do udziału w evencie. Ludzie to chłoną, a cały food porn jest tak widoczny, że ocieka tym całym jedzeniem – dodał bloger.