Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki

W 2015 roku Polacy pokazali, że kwestie kulinarne są dla nich bardzo ważne. Coraz chętniej powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, nie rezygnując jednocześnie z poszukiwania nowych smaków - mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki
Kwestie kulinarne są dla Polaków bardzo ważne; fot. shutterstock.com

Jak dodaje, Polacy coraz odważniej sięgają po składniki z egzotycznych części świata. Coraz częściej poszukują oryginalnych sposobów na przygotowanie niestandardowych wariantów naszych ulubionych, sprawdzonych dań. Przewiduję, że w 2016 roku w polskich kuchniach będą królować składniki z rejonu Morza Śródziemnego, z Azji czy nawet z Afryki. 

- Z przyjemnością dostrzegam, że na polskich stołach oprócz podstawowego zestawu przypraw: soli, pieprzu i majeranku pojawiają się również kmin, koper włoski, anyż czy chilli. Coraz chętniej sięgamy po różne rodzaje ziół, które sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle aromatyczne - mówi Piotr Ceranowicz.

Jego zdaniem na śniadaniowych stołach Polaków zaczęły królować produkty pełnoziarniste. W 2016 roku nie będzie zatem miejsca na standardowe kanapki – zastąpią je z powodzeniem płatki kukurydziane w różnych odsłonach: z mlekiem, z jogurtem, z dodatkiem owoców czy nawet warzyw.

- Od 2 lat trwa moda na warzywa korzeniowe, które zagościły już na dobre na polskich stołach. Mam nadzieję, że w tym roku będą dostępne nie tylko w dobrych supermarketach, ale też w mniejszych warzywniakach oraz na targach. Ich popularność jest ściśle związana z rozwijającą się modą na kuchnie wegetariańskie i wegańskie. W 2016 roku popularne będą potrawy z brukwi, pasternaka czy fioletowej marchwi (przypominam, że to jej pierwotny kolor) łączonych z produktami zbożowymi: kaszami i makaronami - dodaje ekspert Lubelli.

Przyznaje, że w tym roku Polacy rzadziej odwiedzą sieciowe piekarnie na rzecz własnoręcznych wypieków. W domowym zaciszu powstaną rumiane chleby oraz bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika czy pestek dyni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Kulinaria RSS ALERT    /    Lubella RSS ALERT    /    Piotr Ceranowicz RSS ALERT    /    gotowanie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!