Polacy powracają do tradycyjnej polskiej kuchni, ale cenią też nowe smaki
- Autor: www.portalspozywczy.pl / pr
- Data: 15-01-2016, 16:01

Jak dodaje, Polacy coraz odważniej sięgają po składniki z egzotycznych części świata. Coraz częściej poszukują oryginalnych sposobów na przygotowanie niestandardowych wariantów naszych ulubionych, sprawdzonych dań. Przewiduję, że w 2016 roku w polskich kuchniach będą królować składniki z rejonu Morza Śródziemnego, z Azji czy nawet z Afryki.
- Z przyjemnością dostrzegam, że na polskich stołach oprócz podstawowego zestawu przypraw: soli, pieprzu i majeranku pojawiają się również kmin, koper włoski, anyż czy chilli. Coraz chętniej sięgamy po różne rodzaje ziół, które sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle aromatyczne - mówi Piotr Ceranowicz.
Jego zdaniem na śniadaniowych stołach Polaków zaczęły królować produkty pełnoziarniste. W 2016 roku nie będzie zatem miejsca na standardowe kanapki – zastąpią je z powodzeniem płatki kukurydziane w różnych odsłonach: z mlekiem, z jogurtem, z dodatkiem owoców czy nawet warzyw.
- Od 2 lat trwa moda na warzywa korzeniowe, które zagościły już na dobre na polskich stołach. Mam nadzieję, że w tym roku będą dostępne nie tylko w dobrych supermarketach, ale też w mniejszych warzywniakach oraz na targach. Ich popularność jest ściśle związana z rozwijającą się modą na kuchnie wegetariańskie i wegańskie. W 2016 roku popularne będą potrawy z brukwi, pasternaka czy fioletowej marchwi (przypominam, że to jej pierwotny kolor) łączonych z produktami zbożowymi: kaszami i makaronami - dodaje ekspert Lubelli.
Przyznaje, że w tym roku Polacy rzadziej odwiedzą sieciowe piekarnie na rzecz własnoręcznych wypieków. W domowym zaciszu powstaną rumiane chleby oraz bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika czy pestek dyni.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Lubella wystartowała z nową kampanią makaronów jajecznych
-
Psi Patrol na makaronach Lubelli
-
Lubella wprowadza kolejne Dania na ciepło
-
Lubi święta, ale nienawidzi wtedy gotować. Kucharz w szczerym wyznaniu
-
Nowy MasterChef: gotowanie jest codziennym obcowaniem ze sztuką
-
Ulubione danie Victorii Beckham zmorą dla szefów kuchni
-
Maspex: 7 typowanych akwizycji, które jednak nie doszły do skutku
-
Lorek Zediu: pokazać Polakom Rumunię na talerzu (wywiad)
-
Gastronomia zmierza w kierunku krótkiej karty menu (wywiad)
-
Polskie profile kulinarne na TikToku: inspiracje czy absurdy?
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)