Polacy wciąż przywiązani do tradycyjnych dań. W domowej kuchni eksperymentują rzadko
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 15-05-2014, 17:56
Aż 87 proc. ankietowanych wskazało, że dla przyjemności gotuje dania kuchni polskiej. Daleko w tyle zostały specjały włoskie, francuskie czy hiszpańskie. -To potwierdza nasze obserwacje związane z tym, co najchętniej gotują internauci. Kuchnia polska trzyma się mocno jeśli chodzi o gotowanie na co dzień, podczas gdy eksperymenty z innymi smakami to najczęściej okazjonalne przygody. Trzymanie się naszej narodowej kuchni nie musi jednak od razu oznaczać zamykania się na nowe smaki, bo i tutaj Polacy odkryli i wciąż odkrywają w ostatnich latach na nowo chociażby smak dobrej polskiej wołowiny, wspaniałą różnorodność kasz, czy zapomniane do tej pory gatunki warzyw - komentuje Michał Stępień z bloga Kotlet.TV.
Czytając fora internetowe, blogi poświęcone sztuce kulinarnej można odnieść wrażenie, że gotowanie daje niezwykłe przeżycia, że już samo przygotowywanie potraw jest wielką ucztą, a późniejsza konsumpcja to już tylko zasłużona nagroda. Wyniki badania opinii wydają się potwierdzać tę tezę - aż siedmiu na dziesięciu respondentów gotuje dla przyjemności kilka razy w tygodniu. Nieco ponad 14 proc. z przyjemnością potrawy przyrządza raz na tydzień.
komentarze (0)