Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie i promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu do tych działań szefów kuchni i restauracji z siedmiu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala, Poznania i Wielkopolski oraz Warmii i Mazur) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni. Udział w programie potwierdziło blisko 140 restauracji, w tym ponad 30 z Wielkopolski oraz Warmii i Mazur –  dwóch kolejnych regionów, które dołączyły do akcji.

Kuchnia Warmii i Mazur to fascynująca, kulinarna przygoda wśród czystej przyrody i niepowtarzalnych krajobrazów. Mieszkańcy regionu zawsze potrafili korzystać w kuchni z naturalnych bogactw: jezior i lasów. Bogactwo dań rybnych, w tym tak oryginalnych, jak flaczki z lina albo rosół z siei, zaskakuje i dziś przybyszów z innych części Polski. Trzeba więc koniecznie spróbować zupy rybnej, najlepiej takiej z kilku różnych gatunków ryb i szczupaka.

Wielkopolska to natomiast królestwo ziemniaka. Przez wieki powstało tysiąc (a może i więcej) przepisów na pyry: jest pyszna pyra z gzikiem (czyli twarogową pastą), jest babka ziemniaczana, zwana bramborzakiem, są dziadoki, czyli ziemniaczane szare kluski. Są też plyndze, placki ziemniaczane, często serwowane na słodko z dżemem albo konfiturą śliwkową. Są wreszcie zupy, a wśród nich biała polewka na maślance i ziemniakach oraz ślepe ryby. Odwiedzając Poznań i inne miejscowości warto więc odszukać restauracje, przywołujące dawne receptury i odbyć kulinarną podróż przez duże „P”.

Listę lokali biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne można znaleźć na stronie polskieskarby.pl/szlak-kulinarny. Tam też można głosować na wszystkie biorące udział w akcji restauracje, przyznając od jednej do pięciu koron Polskich Skarbów. Głosowanie potrwa do końca grudnia, a goście wybiorą laureatów na cały rok 2021. Wzorem tegorocznej edycji zostanie także wydany specjalny album prezentujący wyróżnione przez głosujących restauracje.

Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami akcji są firmy: Mlekovita, Mlekpol oraz Żywiec Zdrój.