Producent pieczywa dla McDonalds rusza z budową fabryki w Polsce
19 kwietnia 2012 r. w Strzegomiu wmurowano kamień węgielny pod budowę zakładu produkcyjnego międzynarodowego holdingu Fresh Start Bakeries - lidera w produkcji pieczywa hamburgerowego i dostawcy pieczywa m.in. dla McDonalds, należącego do grupy Aryzta. Jest to druga inwestycja tej firmy w Polsce, a siódma w Europie. Strzegomska piekarnia o wartości ponad 110 mln zł będzie gotowa na początku 2013 roku.
Fresh Start Bakeries jest liderem w produkcji pieczywa hamburgerowego dla największych sieci restauracji szybkiej obsługi i sieci detalicznych na całym świecie. Europejskie piekarnie tego międzynarodowego holdingu, należącego do koncernu Aryzta AG, zlokalizowane są w Barcelonie, Madrycie, Sztokholmie, Malmo, Duisburgu oraz w miejscowości Michałów-Reginów pod Warszawą. Budowa nowego zakładu produkcyjnego, mającego umożliwić lepszą obsługę istniejących klientów oraz wejście na nowe rynki, rozpocznie się jeszcze w kwietniu br. w Strzegomiu.
- Kolejna inwestycja Fresh Start Bakeries w Polsce jest kontynuacją założeń zmierzających do dalszego rozwoju firmy i zwiększenia udziału w rynku. Atrakcyjność inwestycji w Polsce postrzegana jest zarówno z punktu widzenia korzystnego położenia geograficznego, dobrej infrastruktury, jak również dostępności wykwalifikowanej kadry pracowniczej. Strzegom został wybrany po starannej analizie kilkunastu innych lokalizacji w Polsce południowej. O jego wyborze zdecydował również przyjazny klimat negocjacji prowadzonych z władzami miasta. - podkreśla Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający FSB Piekarnie Sp. z o.o.
Nowa inwestycja firmy Fresh Start Bakeries zakłada budowę piekarni pieczywa hamburgerowego oraz innych rodzajów pieczywa i wyrobów piekarniczych, a także budowę mroźni wraz z niezbędną infrastrukturą towarzyszącą. Podstawową działalnością strzegomskiego zakładu będzie produkcja pieczywa, która rozpocznie się w lutym 2013 roku, ale korzystając z nowoczesnego zaplecza produkcyjno-magazynowego firma zamierza podjąć również działalność w takich obszarach jak rozwój produktów, produkcja maszyn piekarskich czy usługi magazynowania. Dzięki trzem liniom produkcyjnym, w tym jednej z najnowocześniejszych w Europie linii do wypieku bułek, zakład w Strzegomiu będzie produkować pieczywo na rynki krajów Europy Centralnej, usprawniając przy tym dystrybucję na terenie Polski, Czech i Niemiec. Docelowo 50 proc. strzegomskich wyrobów ma być eksportowane. Wytwarzane wyroby będą sprzedawane jako gotowe do spożycia produkty świeże i produkty mrożone oraz częściowo wypieczone produkty mrożone.
Łączna powierzchnia zabudowy budynku produkcyjno-magazynowego wraz z częścią socjalno-biurową wyniesie ponad 13 tys. mkw. Za przygotowanie projektu zakładu produkcyjnego w Strzegomiu oraz zarządzanie realizacją inwestycji w trakcie budowy odpowiedzialny jest PM Group. Inwestycja opiewa na ponad 110 mln złotych. Przedsięwzięcie pozwoli na utworzenie w pierwszym okresie ponad 50 miejsc pracy. Rekrutacja na stanowiska kierowników zmian oraz pracowników operacyjnych została już rozpoczęta za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Strzegomiu. Nabór na pozostałe stanowiska nastąpi pod koniec bieżącego roku. W zależności od sytuacji rynkowej i rozwoju sprzedaży firma przewiduje zwiększenie zatrudnienia.
Międzynarodowy holding Fresh Start Bakeries (część grupy Aryzta AG), działający w Polsce m.in. przez firmę FSB Piekarnie Sp. z o.o., to pierwszy inwestor w istniejącej od sześciu lat strzegomskiej podstrefie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park".
