Przestarzałe przepisy, szara strefa, rynek pracy - główne wyzwania polskiej gastronomii (wywiad)
- Autor: AW,PM / portalspozywczy.pl
- Data: 10-12-2017, 11:10

25 listopada w Galerii Północnej otworzyła się kolejna restauracja Bierhalle. Jakie są obecne plany sieci?
Ten rok kończymy 14 restauracjami. Rozmawiamy też o dwóch potencjalnych barach, wzorowanych na naszym barze w Hali Koszyki. Ostatnie trzy lata dynamicznie się rozwijaliśmy – z 6 lokali dochodzimy do 14. Teraz planujemy trochę zwolnić, zrobić przegląd procedur i standardów oraz poświęcić więcej czasu na szkolenie naszego zespołu. Przy zwiększaniu skali firmy wymagane jest inne spojrzenie.
Jaka Pana zdaniem jest kondycja polskiej gastronomii? Jakie wskazałaby Pan największe problemy?
Biznes restauracyjny się rozrasta, ale należałoby zrobić dokładną analizę tego rynku: ile z tego rozwoju to rozwój sieciowy dużych operatorów, a ile pozostałych lokali. Pytanie, ile restauracji zamyka się po roku działalności. Odpowiedź na to pytanie pokazuje kondycję gastronomii.
komentarze (0)