Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
HoReCa

Restauracje i hotele w coraz gorszej sytuacji finansowej

  • Autor: PAP
  • Data: 08-02-2022, 12:46
Kolejne fale koronawirusa pogarszają sytuację finansową przedstawicieli HoReCa; połowa badanych z tego sektora prognozuje pogorszenie płynności finansowej i potrzebuje dodatkowego zastrzyku gotówki na bieżącą działalność - wynika z Barometru Europejskiego Funduszu Leasingowego.
Restauracje i hotele w coraz gorszej sytuacji finansowej
Kolejne fale koronawirusa pogarszają sytuację finansową przedstawicieli HoReCa / fot. unsplash

Subindeks Barometru EFL dla sektora HoReCa na I kwartał br. wyniósł 45,7 pkt, o 1,5 pkt mniej w porównaniu z poprzednim kwartałem i porównywalnie do wartości sprzed roku. Jednocześnie subindeks był najniższy wśród sześciu badanych sektorów - podał we wtorek EFL.

Negatywny wpływ pandemii na sektor HoReCa

Na niższą w porównaniu do poprzedniego kwartału wartość subindeksu dla HoReCa największy wpływ miały prognozy w obszarze sprzedaży. 52,5 proc. hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje spadek zamówień w swoich lokalach w pierwszych trzech miesiącach tego roku. To najwyższy wynik wśród sześciu badanych branż. Tylko 4 proc. ankietowanych liczy na większą sprzedaż, a 42,5 proc. nie spodziewa się większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!