Restauracje i hotele w coraz gorszej sytuacji finansowej
- Autor: PAP
- Data: 08-02-2022, 12:46

Subindeks Barometru EFL dla sektora HoReCa na I kwartał br. wyniósł 45,7 pkt, o 1,5 pkt mniej w porównaniu z poprzednim kwartałem i porównywalnie do wartości sprzed roku. Jednocześnie subindeks był najniższy wśród sześciu badanych sektorów - podał we wtorek EFL.
Negatywny wpływ pandemii na sektor HoReCa
Na niższą w porównaniu do poprzedniego kwartału wartość subindeksu dla HoReCa największy wpływ miały prognozy w obszarze sprzedaży. 52,5 proc. hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje spadek zamówień w swoich lokalach w pierwszych trzech miesiącach tego roku. To najwyższy wynik wśród sześciu badanych branż. Tylko 4 proc. ankietowanych liczy na większą sprzedaż, a 42,5 proc. nie spodziewa się większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku.
komentarze (0)